Annas Bakgård får en nystart: "Går in för det här helhjärtat"

Anna Spång-Lyng drev under flera år Annas bakgård och Annas Trädgård. Nu ska Annas mamma Git Spång tillsammans med Annas barndomsvän Jatinder Duggal och tidigare anställda Matilda Wennersten sätta Storgatan 42 på kartan igen.

5 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under flera år drev Anna Spång-Lyng caféet-och restaurangen Annas bakgård och Annas Trädgård i Falkenberg. Efter Annas död i oktober 2016 har verksamheten inte varit öppet lika ofta. Nu tar Annas mamma Git Spång hjälp av Annas barndomsvän Jatinder Duggal och Annas tidigare anställda Matilda Wennersten för att sätta Storgatan 42 på kartan igen.

- Man kan säga att det är en omstart. Det är väldigt många goda krafter ha samlats för att få igång i det här, förklarar Git.

Jatinder har erfarenhet av restaurang-och nattklubbsbranschen sedan tidigare och blir nu ansvarig för den nya verksamheten. Till sin hjälp har de Jonathan Karlsson från Top Champagne som rådgivare och Johan Bergsten från Happy Homes i Varberg.

- Vi ska få igång det igen. Och det är viktigt att vi inte bara får igång restaurangen eller bakgården, vi vill ha liv i gamla stan. Det här är över 300 år gammalt och den här delen av staden har mer eller mindre glömts bort idag. Det är viktigt att Falkmanskahuset och gamla stan kommer upp på kartan igen, säger Jatinder.

Matilda Wennersten började arbeta på Annas Bakgård som 16-åring och arbetar hos Git på Gits Gård. Hon kommer ansvara för evenemangen på Storgatan 42.

- Jag kommer steppa in när vi har event här. Det kommer vara lite artister och trubadurer, förklarar Matilda.

Platsen kommer att ha längre öppettider och kompletterande namn. Caféet- och restaurangen kommer heta Storgatan 42 och de olika rummen i lokalen får olika, individuella namn. Uteserveringen behåller namnet Annas Bakgård.

- Anledningen till att det blev Storgatan 42 är för att vi vill lyfta stället och området, och vi ligger på Storgatan 42. Men Annas Bakgård kommer inte försvinna, förklarar Jatinder.

Storgatan 42 kommer erbjuda en stabil "hantverkarfrukost", frukostbuffé på helger, kakor, baguetter, drinkar, take away-sallader, tapas, en matmeny med några rätter från den tidigare menyn och några nya rätter.

- Till humana priser såklart. Jag tycker personligen att alla priser skenar överallt. Vår vision är att få det till en samlingspunkt och att folk vill komma hit, säger Jatinder.

Dessutom har verksamheten börjat samarbeta med ett av landets största gym. De kommer erbjuda egenkomponerade juicer, till både gymmets kunder och besökare till Storgatan 42. Juicerna tillverkas på plats, i deras egna juicemaskiner.

- Juicerna ska tillbaka, det är det som är symbolen för Annas trädgård, förklarar Git.

Sedan Annas bortgång har Git drivit vidare Annas bakgård under somrar och helger. Hon förklarar att hon upplevt att det inte funnits kapacitet för att driva platsen samtidigt som hon driver Gits Gård, och att hon var påväg att ge upp verksamheten. Men med stöd från Annas vänner är renoveringen igång för att få fram en retrostil som framhäver Falkmanskahuset, med historia från både huset och Falkenberg på väggarna.

- Jag tycker gamla stan är fantastiskt, men jag tycker inte Falkenberg lyfter fram gamla stan hela vägen. När vi tittar på turisterna som kommer så är det mycket i gamla stan man vill se, men gamla stan finns liksom inte på kartan. Och Anna lyckades väldigt bra med att sätta det på kartan, hon lyckades få att få igång det här. Sedan har jag inte kunnat förvalta det själv, förklarar Git.

De förklarar att förhoppningen för Storgatan 42 är att skapa en samlingsplats på nytt, och att de primärt riktar sig mot falkenbergarna. Platsen kommer även fortsättningsvis att kunna abonneras till födelsedagar och andra evenemang.

-Vi ska behålla mycket av Annas vision med att ha det som en samlingspunkt. Hon ville att det skulle vara kärlek, säger Jatinder.

Hur känns det att starta upp det på nytt?

- Extremt roligt. Jag är så taggad så när jag vaknar på morgonen poppar det upp massa idéer som jag skriver ner, det är tusen grejer hela tiden. Vi går in i det här helhjärtat, och gör man det helhjärtat, då blir det bra.

- Det känns jätteroligt. Precis som Anna såg, så ser jag det här huset som en så viktig del av Falkenberg. Och den var det ett tag, min förhoppning är att den blir det igen.

Storgatan 42 och Annas Bakgård beräknas öppna någon gång i maj.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.