Näst sämst företagsklimat i länet för Varberg | Nyheter i Varberg Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Näst sämst företagsklimat i länet för Varberg

Näringslivsdirektören: ”Vi är inte riktigt nöjda”.

Axel Brantemo

Kl.16:57, 16 maj, 2018

Näst sämst företagsklimat i länet för Varberg
Foto: Dennis Johansson/pressbild.

Det är Svenskt näringsliv som i över 20 år genomfört en stor enkätundersökning för att mäta hur företagare upplever företagsklimatet i sin kommun.

Enligt Svenskt näringsliv tyder resultatet av enkäten på att företagsklimatet lokalt fortsätter att förbättras – men i Varberg har inte klimatet ändrads nämnvärt de senaste åren, enligt företagens enkätsvar.

Det sammantagna resultatet för Varbergs företagsklimat landar på 3,37, en marginell förbättring jämfört med föregående år då resultatet landade på 3.34. Betygen sätts sedan på en skala mellan 1 som är lika med dåligt och 6 som är lika med utmärkt. Varbergs företagsklimat hamnar alltså precis i mitten.

Enligt Varbergs kommuns näringslivsdirektör Martin Andersson är man inte nöjda med resultatet, men menar att kommunen är på rätt väg.

– Vi i Varberg är inte riktigt nöjda med resultatet. Vi har en plan där vi hela tiden jobbar för att bli bättre och jämfört med 2017 har vi blivit bättre på de flesta områdena. Det går i rätt riktning, men med ganska små steg, säger han.

Bara Kungsbacka får sämre resultat än Varberg i länet. Och i topp hittas Falkenbergs kommun. Men enligt Martin Andersson samarbetar kommunerna i länet aktivt med de här frågorna.

– Falkenberg är i topp och de är jätteduktiga i sitt arbete. Och vi hamnar näst sist, men vi ligger ändå ganska nära kommuner som Halmstad och Laholm. Alla kommuner har sina utmaningar och vi samarbetar mycket mellan kommunerna i alla frågorna. Jag tycker ändå att vi är på rätt väg, säger han.

Ett av kommuns drag för att förbättra företagsklimatet är en aktivitets- och handlingsplan som beslutades om av kommunstyrelsen i december 2016.

– Vi har sedan bland annat genomfört ”kundresan” 2017 där cirka 220 av kommunens tjänstemän med företagskontakter deltog. Sedan har vi jobbat vidare med medveten kommunikation. Vi genomför dessutom företagsbesök varje månad med kommunledningen där vi träffar olika företag samt utvecklat olika dialogforum mellan kommunen och näringslivet, avslutar Martin Andersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Swish ligger nere – betalfunktionen fungerar inte

Under lördagen har funktionen att betala med appen Swish slutat fungera.

Mattis Andersson

Kl.14:34, 26 maj, 2018

Swish ligger nere – betalfunktionen fungerar inte
Foto: Arkiv

Betalningsappen Swish fungerar för tillfället inte.

Appen slutade fungera kring 13.00 på lördagen. Att betala med appen fungerar bara för vissa, skriver Aftonbladet.

– Betalningarna går igenom för vissa användare men det är ingen idé att sitta och försöka och försöka, då är det bättre att vänta tills systemet är i gång igen, uppger Per Ekwall på Swish till Aftonbladet.

Det finns inte heller någon prognos för när problemet kan vara löst.

Kontakta din bank om du har frågor om din betalning, skriver Swish på sin hemsida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dags för första spadtaget för Västlänken

Hallandspolitiker fick lägesbild: "Viktigt del i halländsk infrastruktur".

Axel Brantemo

Kl.13:09, 26 maj, 2018

Dags för första spadtaget för Västlänken
Foto: Arkiv/Region Halland.

Inför Västlänkens stundande byggstart fick politiker vid Region Hallands tillväxtutskott nu i veckan en uppdaterad och fördjupad bild av västlänkens järnvägstunnel genom Göteborg. Studiebesöket arrangerades av Västsvenska paketet i Göteborg.

– Region Halland har varit aktiv sedan planeringsstarten av Västlänken för snart tio år sedan och det är därför väldigt glädjande att det första spadtaget kommer att tas inom några dagar, säger Dag Hultefors (M) ordförande i regionstyrelsens tillväxtutskott, Region Halland i ett pressmeddelande.

Under besöket fick regionstyrelsens tillväxtutskott bland annat en kort historik om Västsvenska paketet. Enligt Dag Hultefors är Västlänken viktig även för halländarna.

– Jag brukar säga att Västlänken är en viktig del i halländsk infrastruktur, fortsätter Dag Hultefors. Våra intressen finns inte alltid inom våra geografiska gränser och Västlänkens tågtunnel med 8 km dubbelspår och 3 nya stationer är en kollektivtrafiksatsning som gör nytta även för halländska resenärer.

– Västlänken och en utbyggnad av dubbelspår på hela Västkustbanan är mycket viktiga investeringar i Sydvästsverige, Sveriges starkaste tillväxtstråk. En utbyggnad med dubbelspår längs hela Västkustbanan kommer att göra skillnad för hela Sydvästsveriges utveckling och skapar förutsättningar för nya bostäder och regionövergripande förstoring av arbets- och studiemarknader så väl norrut som söderut, säger Dag Hultefors.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gekås i blåsväder: ”Väldigt långsynt”

Fälls för produkt i varuhuset:

Viktoria Andersson

Kl.16:56, 24 maj, 2018

Gekås i blåsväder: ”Väldigt långsynt”
Foto: Håkan Dahlström/Flickr

Reklamombudsmannens opinionsnämnd fäller Gekås i Ullared för en vara som sålts där, men motiveringen att den är könsdiskriminerande. På varans förpackning står en tecknad kvinna i ett kök och pratar i telefon, med klackar, en vid klänning med öppen rygg och ett förkläde.

– Det är ingen naken dam som syns på förpackningen utan en kvinna som städar i ett kök från 50-talet. För mig är bedömningen att den skulle vara könsdiskriminerande väldigt långsynt. Jag tycker inte ens att det här är ett gränsfall, säger Boris Lennerhov, Gekås vd till Expressen.

Foto: Boris Lennehov, Gekås

Foto: Boris Lennerhov /Gekås

Två ledamöter i Reklaombudsmannens opinionsnämnd verkar hålla med Boris Lennehov gällande fallet, och motiverar sin åsikt i beslutet:

”Reklambildens femtiotalspastisch framstår i en nordisk kontext som en humoristisk kommentar om könsroller ur en svunnen tid där denna rollfördelning parodieras snarare än hyllas eller visas upp som ett normativt alternativ. Vi anser av den anledningen att bilden inte framställer kvinnan i en stereotyp könsroll som kan anses förmedla en nedvärderande bild av kvinnor”.

Gekås har nu plockat bort varan från sortimentet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Parti vill införa surffilter mot porr och våld

Nytt förslag för skolornas datorer:

Viktoria Andersson

Kl.19:30, 22 maj, 2018

Parti vill införa surffilter mot porr och våld
Foto: Genre/Pxhere

Centerpartiets ledamot Eva Pehrsson-Karlsson la fram ett nytt förslag under måndagens sammanträde med Barn-och utbildningsnämnden. Förslaget handlar om att begränsa elevernas tillgång till porr-och våldssidor på datorer och surfplattor inför höstterminen.

– Det är en fråga som varit aktuell hela året och den lyftes av mig i nämnden redan på höstkanten. Det startade lite i samband med Metoo-rörelsen men också från oss. Det har pratats mycket om våld, våld mot kvinnor och vart det börjar någonstans. Våld som också leder till sexuellt våld. Sajter har varit en ganska stor grej i detta, att det leds till det, förklarar Eva Pehrsson-Karlsson.

Planen är att få ett större grepp om hur porr och våld används på elevernas datorer och surfplattor, genom en rapport i juni månad. Efter rapporten sammanställts ska det fattas ett beslut över om filtret blir av inför höstterminen.

– Vi har drivit på att man måste tydliggöra skillnad mellan barn och vuxna. Det är viktigt att vi uppmärksammar det här på ett sätt och gör det möjligt att förhindra det här.

Enligt centerpartisten ligger Varberg i framkant i satsningar på IT-verktyg. Det ställer särskilda krav på nämnden att hålla sig uppdaterade i utveckligen av elevernas surfplattor och datorer och vad dessa har tillgång till.

– Man har ju såklart uppsikt över barnen på skolan men vi har ett ansvar när vi budgeterar pengar. De småbarnsföräldrar jag pratat med säger att de behöver vaka. Och det är säkert samma sak i skolan, att man behöver vakta elevernas användning. Med ett filter blir det en förbättringspotential i det.

Har ni upplevt att våld och porr varit ett problem på skolorna?
– Nej, vi har inte fått rapporter om att det ska vara ett problem. Men jag vill veta hur mycket man haft möjlighet att upptäcka egentligen. Det finns ingen här som förespråkar att man inte ska sätta något hinder alls, nämndens beslut var enigt igår.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Varning för brandrisk

Eldningsförbud i Halland

Viktoria Andersson

Kl.17:38, 22 maj, 2018

SMHI: Varning för brandrisk
Foto: Wikimedia/David Castor

Sommarvärmen har gjort marken torr och ökat risken för bränder i skog och mark. SMHI har under dagen gått ut med en varning för Halland, och skriver att ”stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus”, då spridningsrisken för elden är stor.

Under dagen har det införts eldningsförbud i Kungsbacka med direkt verkan. Falkenbergs och Varbergs kommun startar sitt eldningsförbud klockan 8.00 på onsdag den 23 maj. Halmstads eldningsförbud startar klockan 12.00 samma dag.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng