Badplats i Varberg – en av två ”dåliga” i hela landet | Nyheter i Varberg Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Badplats i Varberg – en av två ”dåliga” i hela landet

Avråder från bad hela säsongen.

Axel Brantemo

Kl.16:04, 15 maj, 2018

Badplats i Varberg – en av två ”dåliga” i hela landet
Foto: genrebild/Pixabay.

92 procent av de 441 svenska EU-baden har god vattenkvalitet. Endast två svenska EU-bad har klassificerats med dålig vattenkvalitet inför årets badsäsong – en av dem är Björkäng söder om Varberg.

– Allt fler svenska EU-bad har fått klassificeringen ”utmärkt” kvalitet på badvattnet, från 333 i fjol till 353 bad i år. Det är väldigt positivt och vi ser också att kommunerna arbetar aktivt med den här frågan, säger Ylva Engwall på Havs- och vattenmyndigheten, HaV i ett pressmeddelande.

Enligt HaV har endast två EU-bad i Sverige fått klassificeringen ”dålig badvattenkvalitet”.

– Det är tre färre än förra året. För de här baden behövs utredningar om källor till föroreningar och möjliga åtgärder, säger Ylva Engwall.

På Hav- och vattenmyndighetens tjänst badplatsen.se framgår det att det avråds från bad på Björkäng. Och avrådan gäller för hela säsongen 2018 – bedömningen är baserad på fyra års provtagning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många vapen lämnades in: ”Vi är nöjda”

Nu är resultaten från vapenamnestin klara.

Axel Brantemo

Kl.13:38, 26 maj, 2018

Så många vapen lämnades in: ”Vi är nöjda”
Foto: Arkiv.

Nu är resultaten för den vapenamnesti som rådde under våren 2018 klar. Sammanlagt lämnades 12 000 vapen in till polisen, varav enstaka vapen kan kopplas till den kriminella miljön.

– Vi är nöjda. Vi har fått in vapen som vi tidigare inte visste var de fanns, vem som hade dem, hur de förvarades eller att de över huvud taget existerade. Det är positivt att de nu är borta från samhället, säger Joakim Norenhag, projektledare vid polisen i ett pressmeddelande.

Den största kategorin vapen som lämnats in är typiska jaktvapen. Men även 3 500 enhandsvapen har lämnats in.

– Pistoler och revolvrar är betydligt vanligare än typiska jaktvapen i kriminella sammanhang och samtidigt inte lika vanligt att beviljas tillstånd för, säger Joakim Norenhag.

Enstaka vapen kan med säkerhet kopplats till den kriminella miljön.

– Det kan bli fler när den tekniska undersökningen blir klar. Nationellt forensiskt centrum, NFC, ska så småningom titta närmare på de vapen som de bedömer intressanta, säger Joakim Norenhag.

Flest vapen har lämnats in i storstadsregionerna, ett mönster som känns igen från den förra amnestin 2013. Polisregion Syd toppar statistiken följt av region Väst och på tredje plats landar Stockholm.

– Det kan vara så att de föregående amnestierna har rensat upp bland de vapen som i störst utsträckning lämnas in under en amnesti, det vill säga gamla jaktvapen som dyker upp i dödsbon säger Joakim Norenhag.

Nu är drygt 12 000 vapen och 28 ton ammunition borta från samhället. Men det behöver inte betyda att det kommer bli färre skjutningar och färre brott som begås med skjutvapen.

– En vapenamnesti löser inte den här problematiken. Däremot utgör den ett komplement till det övriga arbetet som polisen, andra myndighet och övriga delar av samhället gör för att komma till rätta med skjutningarna, säger Joakim Norenhag och konstaterar att amnestin har bidragit som en del till detta större arbete genom att minska antalet vapen där ute.

FaktaStatistik

Region          Vapen/delar    Ammunition (kg)

Nord              1521                 2880

Bergslagen   1170                 2671

Mitt                1236                 3147

Stockholm    1990                3950

Öst                 1268                4213

Väst               2380                 6387

Syd                2568                 5000

Källa: Polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dags för första spadtaget för Västlänken

Hallandspolitiker fick lägesbild: "Viktigt del i halländsk infrastruktur".

Axel Brantemo

Kl.13:09, 26 maj, 2018

Dags för första spadtaget för Västlänken
Foto: Arkiv/Region Halland.

Inför Västlänkens stundande byggstart fick politiker vid Region Hallands tillväxtutskott nu i veckan en uppdaterad och fördjupad bild av västlänkens järnvägstunnel genom Göteborg. Studiebesöket arrangerades av Västsvenska paketet i Göteborg.

– Region Halland har varit aktiv sedan planeringsstarten av Västlänken för snart tio år sedan och det är därför väldigt glädjande att det första spadtaget kommer att tas inom några dagar, säger Dag Hultefors (M) ordförande i regionstyrelsens tillväxtutskott, Region Halland i ett pressmeddelande.

Under besöket fick regionstyrelsens tillväxtutskott bland annat en kort historik om Västsvenska paketet. Enligt Dag Hultefors är Västlänken viktig även för halländarna.

– Jag brukar säga att Västlänken är en viktig del i halländsk infrastruktur, fortsätter Dag Hultefors. Våra intressen finns inte alltid inom våra geografiska gränser och Västlänkens tågtunnel med 8 km dubbelspår och 3 nya stationer är en kollektivtrafiksatsning som gör nytta även för halländska resenärer.

– Västlänken och en utbyggnad av dubbelspår på hela Västkustbanan är mycket viktiga investeringar i Sydvästsverige, Sveriges starkaste tillväxtstråk. En utbyggnad med dubbelspår längs hela Västkustbanan kommer att göra skillnad för hela Sydvästsveriges utveckling och skapar förutsättningar för nya bostäder och regionövergripande förstoring av arbets- och studiemarknader så väl norrut som söderut, säger Dag Hultefors.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Risk för kraftigt oväder

SMHI har gått ut med information om potentiellt skyfallsliknande väder.

Jesper Norell

Kl.10:13, 26 maj, 2018

SMHI: Risk för kraftigt oväder
Foto: Pixabay

Strax innan klockan nio på lördagsförmiddagen gick SMHI ut med riskinformation om vädret i södra Sverige.

Det varnas för stora, skyfallsliknande, regnmängder i Skåne, Halland och Blekinge där det kan bli uppåt 35 mm på tre timmar. I kombination med skurarna kan det även förekomma kraftig åska.

I samband med så här stora regnmängder finns risken för översvämningar, men osäkerheten i väderutvecklingen är stor. Om prognoserna bli säkrare kan risken ersättas av en varning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Kedja kan öppna i Varberg: ”Väldigt troligt”

Butikskedjan tittar på Halland.

Wilhelm Nilsson

Kl.20:55, 25 maj, 2018

EXTRA: Kedja kan öppna i Varberg: ”Väldigt troligt”
Foto: Pixabay

Sängvaruhuset Sängjätten meddelar att antalet varuhus i företagets regi, kommer att fördubblas inom den närmsta tiden. Anledningen är den ”att det finns utrymme för kedjan på den svenska marknaden”, som Jasper Sundh, Sängjättens vd, berättar för 24Varberg.

I Halland återfinns butikskedjan endast i Kungsbacka. Men inom en snar framtid, kommer ”troligtvis” en eller flera butiker etablera sig på andra halländska orter.

– Ja, det är väldigt troligt. Vi tittar på Halland, där vi har ett par förhandlingar kvar i den här veckan. Därför vill jag inte uttala mig mer om läget just nu, säger Jasper Sundh.

Det återstår att se om butikskedjan slår upp portarna i Varberg. Men redan i nästa vecka kan företaget presentera sina nyetableringar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Protestmarsch i Varberg

Manifestrerar på lördag:

Viktoria Andersson

Kl.19:20, 25 maj, 2018

2 bilder
  • Isabelle Lundberg. Foto: Viktoria Andersson
    Isabelle Lundberg. Foto: Viktoria Andersson
  • Isabelle Lundberg med sonen Milion. Foto: Viktoria Andersson
    Isabelle Lundberg med sonen Milion. Foto: Viktoria Andersson

Lördagen den 26 maj manifesterar människor över hela världen för allas rätt att överleva sin graviditet. I Sverige har 55 städer arrangerat Barnvagnsmarschen inför lördagen. I Varberg står Isabelle Lundberg som arrangör.

Det var RFSU som startade kampanjen Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet. Varje dag dör 800 gravida kvinnor och enligt RFSU går nio av tio dödsfall att förhindra med rätt resurser.

– Jag har två barn själv så det här känns jätteviktigt. Detta är ett sätt att få sin röst hörd, förklarar Isabelle Lundberg.

Barnvagnsmarschen anordnas i Varberg för första gången i år, med start i Spökitetsparken klockan 11.00. Marschen kommer gå förbi Slottsgatan, lasarettet och torget för att sedan avslutas på startplatsen i Spökitetsparken. Hur många deltagare det blir är oklart:

– Det är svårt att säga, men ju fler desto bättre!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng