Många bostadssäljare drabbade av oseriösa köpare | Nyheter i Varberg Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Många bostadssäljare drabbade av oseriösa köpare

Så många svenskar har råkat ut för opålitliga budgivare.

Matilda Larsson

Kl.11:39, 3 maj, 2018

Många bostadssäljare drabbade av oseriösa köpare
Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm. Foto: Bjurfors.

Att köpa och sälja bostad är en av livets största affärer.

Det är också något som de flesta bara gör någon eller några gånger i livet. Bjurfors har i en SIFO-undersökning låtit ställa frågor till svenskarna om deras erfarenheter kring budgivning i samband med bostadsaffärer.

Undersökningen visar bland annat att en av fyra som någon gång har sålt en bostad, har varit med om budgivare som de upplevt som oseriösa.

– Fram till i somras var det vanligt att spekulanter var med i flertalet parallella budgivningar. Det slutar förhoppningsvis med att spekulanten köper en av dem och då drar man sig tillbaka från de andra budgivningarna. Det kan av andra budgivare upplevas som oseriöst om en budgivare plötsligt inte är med i processen längre, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm.

I undersökningen framkommer också att en av tio har sålt sin bostad till köpare som inte hade det högsta budet.

– Det kan bero på en rad orsaker. Kanske är en budgivare mer flexibel med tillträdesdatum. I andra fall handlar det om rent personliga saker som att någon beter sig på ett sätt som gör att man misstänker att det kan bli en mer omständlig process att sälja till en viss budgivare, säger Fredrik Kullman.

Undersökningen visar också att 14 procent av de som någonsin lagt ett bud på en bostad har gjort det utan att haft lånelöfte eller utan att vara säker på att kunna genomföra affären.

– En del budgivare har en övertro på sin egen ekonomi och köpkraft. Det är därför väldigt viktigt att mäklare säkerställer att det finns riktiga bud som har täckning, säger Fredrik Kullman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Kedja kan öppna i Varberg: ”Väldigt troligt”

Butikskedjan tittar på Halland.

Wilhelm Nilsson

Kl.20:55, 25 maj, 2018

EXTRA: Kedja kan öppna i Varberg: ”Väldigt troligt”
Foto: Pixabay

Sängvaruhuset Sängjätten meddelar att antalet varuhus i företagets regi, kommer att fördubblas inom den närmsta tiden. Anledningen är den ”att det finns utrymme för kedjan på den svenska marknaden”, som Jasper Sundh, Sängjättens vd, berättar för 24Varberg.

I Halland återfinns butikskedjan endast i Kungsbacka. Men inom en snar framtid, kommer ”troligtvis” en eller flera butiker etablera sig på andra halländska orter.

– Ja, det är väldigt troligt. Vi tittar på Halland, där vi har ett par förhandlingar kvar i den här veckan. Därför vill jag inte uttala mig mer om läget just nu, säger Jasper Sundh.

Det återstår att se om butikskedjan slår upp portarna i Varberg. Men redan i nästa vecka kan företaget presentera sina nyetableringar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Protestmarsch i Varberg

Manifestrerar på lördag:

Viktoria Andersson

Kl.19:20, 25 maj, 2018

2 bilder
  • Isabelle Lundberg. Foto: Viktoria Andersson
    Isabelle Lundberg. Foto: Viktoria Andersson
  • Isabelle Lundberg med sonen Milion. Foto: Viktoria Andersson
    Isabelle Lundberg med sonen Milion. Foto: Viktoria Andersson

Lördagen den 26 maj manifesterar människor över hela världen för allas rätt att överleva sin graviditet. I Sverige har 55 städer arrangerat Barnvagnsmarschen inför lördagen. I Varberg står Isabelle Lundberg som arrangör.

Det var RFSU som startade kampanjen Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet. Varje dag dör 800 gravida kvinnor och enligt RFSU går nio av tio dödsfall att förhindra med rätt resurser.

– Jag har två barn själv så det här känns jätteviktigt. Detta är ett sätt att få sin röst hörd, förklarar Isabelle Lundberg.

Barnvagnsmarschen anordnas i Varberg för första gången i år, med start i Spökitetsparken klockan 11.00. Marschen kommer gå förbi Slottsgatan, lasarettet och torget för att sedan avslutas på startplatsen i Spökitetsparken. Hur många deltagare det blir är oklart:

– Det är svårt att säga, men ju fler desto bättre!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Supertrenden till Varberg: ”Samspel mellan natur och hälsa”

Testa populära kändistrenden getyoga i Varberg.

Axel Brantemo

Kl.17:57, 25 maj, 2018

Supertrenden till Varberg: ”Samspel mellan natur och hälsa”
Foto: Stättareds 4H gård.

Khloé Kardashian, Kevin Hart och Svenska instagramkändisen Yogagirl – alla har de utövat ”Goat Yoga”. Och nu kommer trenden som tagit internet med storm till Varberg.

– Det var sommaren 2016 som vi började se lite filmklipp från USA på Goat yoga som någon uppfunnit tidigare under året. Sedan dess har vi diskuterat lite fram och tillbaka. Vi har mycket djur på gården och arrangerar redan lite yogapromenader för barn och kände att det vore kul att utveckla mer, säger Henric Nilsson, styrelseledamot i den ideella förening som driver Stättareds 4H gård och vandrarhem i Veddinge strax utanför Varberg.

Klockan 11 på söndag är det dags för evenemanget där vem som helst får komma och testa på. Getyogapasset leds av Lisa Kwasniewski och pågår under omkring två timmar. Oömma kläder rekommenderas.

– Det blir yoga i gethagen på getternas villkor. De går runt där samtidigt som man genomför yogapasset. Killingarna är väldigt busiga och studsiga och hoppar gärna upp när man ligger i olika yoga-positioner, säger Henric Nilsson.

Vad är grejen med getyoga?
– Jag tror det är kombinationen gulliga djur och yoga, som varit på framgång senare åren. Det är en annorlunda kombination som blir en kul grej. Det blir ett samspel mellan djur, natur och hälsa, säger Henric Nilsson.

Tillfället på söndag är ett test, men om det faller väl ut kan det komma att arrangeras fler gånger.

– Det kan det absolut. Vi hoppas på fler gånger och tror att det är något som vi kan utveckla framöver, avslutar Henric Nilsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

91 000 hushåll kan behöva betala tillbaka bidrag

Totalt är det 701 miljoner som ska betalas tillbaka till Försäkringskassan.

Matilda Larsson

Kl.15:54, 25 maj, 2018

91 000 hushåll kan behöva betala tillbaka bidrag
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN.

Bostadsbidrag är ett stöd som Försäkringskassan delar ut till människor i vissa utsatta situationer som behöver hjälp att betala hyran eller månadsavgiften för sitt boende.

Nu visar det sig att nästan 91 000 hushåll kan behöva betala tillbaka delar av bostadsbidraget – totalt 701 miljoner kronor.

Det är Hem & Hyra som har tagit del av Försäkringskassans senaste siffror, som är det högsta siffrorna på tio år. Återbetalningen gäller de bostadsbidrag som betaldes ut under 2016.

Anledningen till att man blir återbetalningsskyldig är att siffrorna som man skrivit in på ansökan till bidraget, inte sedan stämmer med slutskattebeskedet.

Vad som krävs för att ansöka om bostadsbidrag med barnfamilj kan du läsa mer om på Försäkringskassans hemsida och för dig som är ung och studerar kan du läsa om kraven här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Riksgälden larmar: ”Kronan är för svag”

Tar position under fredagen för en stärkt krona.

Matilda Larsson

Kl.14:58, 25 maj, 2018

Riksgälden larmar: ”Kronan är för svag”
Foto: Matilda Larsson.

Riksgälden har beslutat att ta en position för en starkare krona mot euron i syfte att sänka kostnaderna för statsskulden.

Positionen innebär att statsskuldens valutaexponering inte minskar i samma takt som tidigare beslutats.

– Vi tycker att kronan är för svag, säger Riksgäldsdirektör Hans Lindblad till journalister i en kommentar till Riksgäldens pressmeddelande under fredagen.

Positionen ska tas stegvis vid olika nivåer på kronkursen och kan som mest uppgå till 7 miljarder kronor. Riksgälden kommer att informera i förväg när avvecklingen av positionen påbörjas, enligt presmeddelandet.

Enligt regeringens riktlinjer ska statsskuldens valutaexponering minska. Det sker genom att Riksgälden löpande växlar till sig utländsk valuta mot kronor för motsvarande 20 miljarder kronor per år.

Samtidigt kan Riksgälden ta positioner i kronans växel­kurs på upp till 7,5 miljarder kronor. Med en sådan position kan Riksgälden således påverka den takt valutaexponeringen minskar med.

Kronan har försvagats under de senaste åren och försvagningen har accentuerats under 2018.

Riksgälden bedömer att kronan på sikt kommer att stärkas. Genom att dra ned på växlingstakten under en period när kronan är svag kan kostnaden för statsskulden sänkas, enligt pressmeddelandet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng