GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen | Nyheter i Varberg Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen

Har du fått kryptiska sms från företag de senaste dagarna? Det här betyder de.

Matilda Larsson

Kl.16:37, 26 april, 2018

GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen
Foto: Matilda Larsson.

Många svenskar har fått sms, mail och påminnelser från olika företag den senaste tiden som nämner GDPR och meddelar dig om att företaget kommer att ändra sina allmänna villkor snart.

Anledningen är att den 25 maj får alla EU-länder en ny dataskyddslag som kallas General Data Protection Regulation, GDPR, eller Dataskyddsförordningen på svenska.

Förordningen är gemensam för EU/EES, så de skillnader som finns mellan länderna i dag kommer att försvinna nästan helt.

Det innebär att samma spelregler kommer att gälla på den inre marknaden, vilket en fördel för företagen i Europa. En annan fördel är att du som individ blir bättre skyddad, enligt Visma.

Ett exempel på sms, här från Bredbandsbolaget.

Ett exempel på sms som skickas till privatpersoner, här från Bredbandsbolaget.

Våra intressen och uppgifter om oss är i dag en handelsvara på ett sätt som inte lagstiftarna förutsåg på 90-talet. Den nya dataskyddslagen tar hänsyn till den snabba teknikutvecklingen och kommer att ersätta den nuvarande lagstiftningen, Personuppgiftslagen, PuL, som trädde i kraft 1998.

Jämfört med PuL är det många regler som kommer att vara samma som förut, men medborgares rättigheter har förstärkts i den nya lagen. Det innebär till exempel att det blir lättare att ha kontroll över vilka av dina personuppgifter som företag har sparat, samt möjligheten att få dem borttagna.

Det kommer också att bli lättare att slippa direktreklam, eftersom det ska gå att neka företag, under vissa omständigheter, att sälja vidare dina personuppgifter.

Det ska också gå att bli ”glömd” av sökmotorer och liknande, men då krävs det att sökresultatet är oriktigt, irrelevant, eller överflödigt.

Samtidigt blir det hårdare krav på organisationer och företag. Om ett företag brister i sin behandling av personuppgifter kan de tvingas betala en så kallad administrativ sanktionsavgift på upp till 20 miljoner euro, eller fyra procent av deras globala omsättning. Den bedömningen gör i första hand tillsynsmyndigheten i varje land. I Sverige är det Datainspektionen, skriver idg.se.

Sverige har tidigare haft en förenkling av PuL. Har man behandlat personuppgifter i löpande text och enklare listor, har den hanteringen kunnat göras med stöd i missbruksregeln. Därför har det varit möjligt att hantera personuppgifter, så länge det inte är kränkande för någon. Den regeln försvinner helt med den nya lagen.

Fakta



De viktigaste nyheterna för enskilda medborgare:

  • När uppgifter behandlas med stöd av samtycke eller för att uppfylla ett avtal, ska den registrerade ha rätt att få ut de uppgifter man själv lämnat för att föra över dem till en annan tjänst, det kallas dataportabilitet.

  • Innan man planerar en ny personuppgiftsbehandling som innebär särskilda risker för de registrerade ska man göra en bedömning av vilka konsekvenser behandlingen kan få och vilka åtgärder som behövs för att minska riskerna (konsekvensbedömning).

  • Om det inträffar en säkerhetsincident, till exempel ett dataintrång eller en oavsiktlig förlust av uppgifter, måste man anmäla det till Datainspektionen inom 72 timmar. Man kan också behöva informera de registrerade (anmälan om personuppgiftsincident).

  • Vissa organisationer; myndigheter, de som behandlar känsliga uppgifter eller uppgifter som innebär en kartläggning av enskildas beteende måste utse en person i organisationen som har till särskild uppgift att bevaka dataskyddsfrågor, ett dataskyddsombud.

  • Datainspektionen kan komma att utdöma en sanktionsavgift för den som bryter mot förordningens regler. Avgiften ska bedömas utifrån hur allvarlig överträdelsen är, om det skett avsiktligt eller inte, vilka åtgärder man har vidtagit för att minska skadan, om man tjänat ekonomiskt på överträdelsen och andra försvårande eller förmildrande omständigheter.

  • I personuppgiftslagen finns en förenklad regel för behandling av personuppgifter i löpande text och enkla listor, missbruksregeln. Den innebär kort och gott att man får behandla uppgifter i vissa situationer så länge det inte är kränkande för någon. Den här regeln försvinnernär dataskyddsförordningen träder ikraft. Sådan behandling måste alltså följa förordningens regler.


Källa: Datainspektionen.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

91 000 hushåll kan behöva betala tillbaka bidrag

Totalt är det 701 miljoner som ska betalas tillbaka till Försäkringskassan.

Matilda Larsson

Kl.15:54, 25 maj, 2018

91 000 hushåll kan behöva betala tillbaka bidrag
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN.

Bostadsbidrag är ett stöd som Försäkringskassan delar ut till människor i vissa utsatta situationer som behöver hjälp att betala hyran eller månadsavgiften för sitt boende.

Nu visar det sig att nästan 91 000 hushåll kan behöva betala tillbaka delar av bostadsbidraget – totalt 701 miljoner kronor.

Det är Hem & Hyra som har tagit del av Försäkringskassans senaste siffror, som är det högsta siffrorna på tio år. Återbetalningen gäller de bostadsbidrag som betaldes ut under 2016.

Anledningen till att man blir återbetalningsskyldig är att siffrorna som man skrivit in på ansökan till bidraget, inte sedan stämmer med slutskattebeskedet.

Vad som krävs för att ansöka om bostadsbidrag med barnfamilj kan du läsa mer om på Försäkringskassans hemsida och för dig som är ung och studerar kan du läsa om kraven här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Riksgälden larmar: ”Kronan är för svag”

Tar position under fredagen för en stärkt krona.

Matilda Larsson

Kl.14:58, 25 maj, 2018

Riksgälden larmar: ”Kronan är för svag”
Foto: Matilda Larsson.

Riksgälden har beslutat att ta en position för en starkare krona mot euron i syfte att sänka kostnaderna för statsskulden.

Positionen innebär att statsskuldens valutaexponering inte minskar i samma takt som tidigare beslutats.

– Vi tycker att kronan är för svag, säger Riksgäldsdirektör Hans Lindblad till journalister i en kommentar till Riksgäldens pressmeddelande under fredagen.

Positionen ska tas stegvis vid olika nivåer på kronkursen och kan som mest uppgå till 7 miljarder kronor. Riksgälden kommer att informera i förväg när avvecklingen av positionen påbörjas, enligt presmeddelandet.

Enligt regeringens riktlinjer ska statsskuldens valutaexponering minska. Det sker genom att Riksgälden löpande växlar till sig utländsk valuta mot kronor för motsvarande 20 miljarder kronor per år.

Samtidigt kan Riksgälden ta positioner i kronans växel­kurs på upp till 7,5 miljarder kronor. Med en sådan position kan Riksgälden således påverka den takt valutaexponeringen minskar med.

Kronan har försvagats under de senaste åren och försvagningen har accentuerats under 2018.

Riksgälden bedömer att kronan på sikt kommer att stärkas. Genom att dra ned på växlingstakten under en period när kronan är svag kan kostnaden för statsskulden sänkas, enligt pressmeddelandet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TOPP TIO: Begagnade elbilarna som säljer bäst

Här är storsäljaren på begagnatmarknaden just nu.

Matilda Larsson

Kl.14:14, 25 maj, 2018

TOPP TIO: Begagnade elbilarna som säljer bäst
Pressfoto: Renault.

Frågan om elbilar är väldigt het sedan en tid tillbaka.

Regeringen ändrar beskattningssystemet om en dryg månad vilket ger en stor rabatt för nya elbilar. Samtidigt installerar fler och fler företag laddstolpar.

Trots att det fortfarande relativt sätt finns väldigt få elbilar i Sverige – i mitten av april nådde gränsen på 50 000 bilar – förväntas elbilarna öka mer framöver.

AutoUncle har tagit fram statistik på de mest sålda begagnade elbilarna i Sverige det senaste halvåret. Den elbil som har sålts mest är Nissan Leaf, med 191 sålda bilar som i genomsnitt säljs efter 37 dagar på marknaden.

Topp tio – begagnade elbilarna som säljer bäst just nu:

1. Nissan Leaf – 191 sålda bilar
2. Tesla Model S – 166 sålda bilar
3. BMW i3 – 163 sålda bilar
4. Renault Zoe – 127 sålda bilar
5. Hyundai Ionic – 79 sålda bilar
6. Tesla Model X – 28 sålda bilar
7. VW e-up! – 26 sålda bilar
8. VW e-Golf – 20 sålda bilar
9. Nissan e-NV200 – 20 sålda bilar
10. Kia Soul EV – 18 sålda bilar

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ännu en matjätte blir digital – skrotar kvitton i samtliga butiker

"Vi har nästan uteslutande fått positiva kommentarer från kunder".

Matilda Larsson

Kl.08:32, 24 maj, 2018

Ännu en matjätte blir digital – skrotar kvitton i samtliga butiker
Foto: Mikael Lagerwall/City Gross.

Nyligen rapporterade vi att Hemköp ska börja införa digitala kvitton i sina butiker.

Nu meddelar även City Gross att de på fredag, den 25 maj, stänger av de automatiska kvittoutskrifterna. Samtidigt införs digitala kvitton direkt i appen eller via e-post för alla deras förmånskunder.

LÄS MER: Matjätte skrotar papperskvitton – vill bli första digitala kedjan

– Den viktigaste anledningen är att minska pappersförbrukningen för att spara miljön. Det känns omodernt att använda så mycket papper när det finns alternativa sätt att lösa det på, säger Pontus Andersson chef för marknad och e-handel på Bergendahls Food som driver City Gross.

Sedan april i år har City Gross i utvalda butiker testat att stänga av den automatiska utskriften av kvitton och erbjuda digitala kvitton till förmånskunderna. Den 25 maj sker förändringen i samtliga butiker.

– Vi har nästan uteslutande fått positiva kommentarer från kunder. Vissa har till och med tackat oss för initiativet. Det har stärkt oss i att detta är rätt steg att ta och nu inför vi förändringen i samtliga butiker, säger Pontus Andersson.

De allra flesta kunder sparar inte på sina kvitton och många kvitton blir liggande kvar i butikerna, enligt ett pressmeddelande. Med den gamla metoden skrevs under ett år cirka 40 ton kvitton ut i butikerna.

– Om alla våra förmånskunder skulle välja att bara använda digitala kvitton skulle det innebära att vi sparade 20 miljoner utskrivna kvitton per år, berättar Andersson.

Enligt den nya standarden skrivs inget kvitto ut automatiskt. Kunden får själv välja om kvittot ska skrivas ut vid varje köp, antingen via en knapp på touch-skärmen när de avslutar sitt köp i självscanningen eller genom att svara ”ja” i en manuell kassa när personalen frågar om de vill ha ett utskrivet kvitto.

Skulle kunden ångra sig så kan kassapersonalen lätt hämta upp kvittot och skriva ut direkt i kassan.

– Genom digitala kvitton får alla förmånskunder automatiskt ordning och reda på sina kvitton och det är lätt att hitta dem när de behövs, exempelvis vid en reklamation. Förmånskundernas kvitton sparas automatiskt i appen utan att kunderna behöver göra några val eller inställningar, avslutar Andersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IKEA återkallar prisbelönt produkt

Alla kunder ombeds sluta använda produkten och återlämna den till valfritt varuhus.

Matilda Larsson

Kl.07:50, 24 maj, 2018

IKEA återkallar prisbelönt produkt
Foto: Håkan Dahlstrom/IKEA.

Ikea återkallar sin prisbelönta cykel SLADDA, på grund av säkerhetsproblem.

Anledningen är att drivremmen kan gå av vilket kan orsaka fallrisk, enligt ett pressmeddelande från företaget.

Cykeln återkallas efter att elva olyckor har rapporterats, där två personer har fått lättare skador.

”Därför återkallar IKEA som säkerhetsåtgärd alla SLADDA cyklar och uppmanar kunderna att sluta använda cykeln”, skriver företaget.

Cykeln från Ikea började säljas i augusti 2016 och har bland annat prisas flerfaldigt i en av världens största designtävlingar – Red Dot Design Award.

Kunder som har en SLADDA cykel uppmanas att sluta använda den och återlämna den till valfritt Ikea-varuhus för att få tillbaka de pengar man har betalat. Återbetalning fås även för tillbehör som är specifikt designade för SLADDA. Alla kunder ombeds att ta med kvitto eller kontoutdrag för köpet, enligt Ikea.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng