Hon driver Varbergs kaffehak nummer ett – enligt White Guide | Nyheter i Varberg Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Hon driver Varbergs kaffehak nummer ett – enligt White Guide

Cecilia följde ungdomsdrömmen – idag driver hon Varbergs enda White Guide-listade café.

Dennis Johansson

Kl.19:19, 19 april, 2018

8 bilder
 • Foto: Dennis Johansson
  Foto: Dennis Johansson
 • Foto: Dennis Johansson
  Foto: Dennis Johansson
 • Foto: Dennis Johansson
  Foto: Dennis Johansson
 • Foto: Dennis Johansson
  Foto: Dennis Johansson
 • Foto: Dennis Johansson
  Foto: Dennis Johansson
 • Foto: Dennis Johansson
  Foto: Dennis Johansson
 • Foto: Dennis Johansson
  Foto: Dennis Johansson
 • Foto: Dennis Johansson
  Foto: Dennis Johansson

Cecilia Vennersten har i elva år varit ägare för vad som idag heter Kassett Kaffe Etc. Ett café i centrala Varberg som är helt inriktat på kaffe. Men så har det inte alltid varit.

Från början var det en butik med inriktning på inredning, husgeråd och barnkläder. Det fanns även en liten espressomaskin och några sittplatser utanför butiken.

LÄS MER: Populära caféet tar plats i White Guide – för femte året i rad

– Jag hade ett nyfött barn och då var det väldigt roligt med barnkläder. Men till slut gick jag mer över till min ungdomsdröm om att ha ett café, för det ville jag ha när jag var yngre, säger Cecilia Vennersten.

– Sedan har man även följt efterfrågan lite. Folk har uppskattat vårt kaffe och därför började vi lite smått ta steget mot café istället. Vi köper från riktiga special-kaffeleverantörer vilket gör att vi har en mycket högre standard på kaffet, fortsätter hon.

Lokalen i sig sticker ut, och gör väldigt mycket enligt Cecilia, eftersom den befinner sig i en byggnad från 1700-talet. Något som kan synas på trätaken och väggarna som är original. En kakelugn finns även i lokalen från när huset byggdes. Detaljer som betyder väldigt mycket, berättar Cecilia.

img_0821

Foto: Dennis Johansson

Varifrån kommer namnet Kassett?

– När jag var liten var det enda jag gjorde att lyssna på radion och spela in låtar på kassettband. Så kassettväggen vid ingången är mina gamla band jag satte upp där för att jag ville ha någonting som har en väldigt stark koppling till mig. Utan att det skulle heta Cecilias café.

Nyligen blev Kassett listade som Varbergs kaffehak nummer ett, enligt White Guide Cafés senaste lista. En lista de varit med på de senaste fem åren, ända sedan 2014.

– När vi blev listade första gången visste jag inte ens vad White Guide var. Visserligen hade de bara haft White Guide Café i ett år så det var ju inte så konstigt heller. Men då var det jättekul och recensionerna som de skrivit har vi sedan kunnat utgå från. Exempelvis vad vi gjort bra och vad vi har gjort mindre bra.

– Men vi har också fått mycket uppmärksamhet på grund av att vi blivit listade där och för att vi är ensamma i Varberg om att vara det.

Ännu har de inte fått se deras senaste betyg. Men Cecilia hoppas att de återigen har lyckats förbättrat det eftersom de gjort en del stora förändringar under de senaste åren. Bland annat har de börjar baka själva och tagit fram soppluncher och sallader.

– Vi är väldigt inriktade på att vi bara är ett café. Vi har inte tillräckligt stort utrymme för att kunna ha ett lunchkök vilket också innebär att vi inte kan ha någon alkoholservering. Men vi gör vad vi kan med våra mått mätt.

Torts att deras kaffe är uppskattat av gästerna tror Cecilia att det är personalen och bemötandet som gör att de sticker ut.

– Jag tror att folk känner sig välkomna och sedda när de kommer hit. Det är inte bara att någon står i kassan och tar emot en beställning. Utan vi har oftast tid att prata lite med kunderna också. Många kommer även hit för att lätta på sina hjärtan när de har svårt.

– Och det är fantastiskt att man kan ha en relation till så många kunder som vi faktiskt har här. Därför blir det här lite mer som en mötesplats mellan oss och kunderna och även kunderna emellan.

Hur ska ni fortsätta utveckla ert koncept?

– Just nu känner jag att vi har klarat av mycket som stått på min lista. Det enda vi tänker på är att vi kanske ska börja öppna tidigare på dagarna för att kunna servera frukost också. Eftersom det här har varit en butik innan har vi vanliga butikstider och personalen har varit vana med det.

– Men framåt hösten kanske det blir av för det är något som folk efterfrågat. Det är en personalfråga men jag hoppas vi kan lösa det.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Populär pizzeria till salu

Nuvarande ägaren har haft den i tio år.

Viktoria Andersson

Kl.20:26, 20 maj, 2018

Populär pizzeria till salu
Foto: Genre/Arkiv

Det är den nyrenoverade kvarterspizzerian Trönninge Pizzeria som är till salu på Blocket.

Den nuvarande ägaren har drivit pizzerian i tio år. Det framgår inte varför han väljer att sälja. I annonsen uppger mäklaren att priset är 1,5 miljoner kronor.

Restaurangen har plats för 25 gäster inomhus och har även en uteservering. Verksamheten beräknas omsätta cirka 2-2,5 miljoner per år.

24Varberg har sökt mäklaren för en kommentar kring försäljningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Premiär för nytt restaurangkoncept: ”Känns jätterätt”

Premiär under kvällen för Varbergskrögarens nya fiskekrog.

Axel Brantemo

Kl.17:53, 17 maj, 2018

Premiär för nytt restaurangkoncept: ”Känns jätterätt”
Foto: Dennis Johansson/Wikimedia.

Nu under torsdagskvällen den 17 maj är det dags för premiär för den erfarne varbergskrögaren Mattias Svenssons nya restaurang.

– Det känns ganska bra inför öppningen. Men det är kniven på strupen, men så hade det varit även om vi öppnat imorgon istället. Utmaningen nu är egentligen att hitta nya rutiner, säger han.

Restaurangen är placerad ute på Varbergs fästning i före detta Hus13:s lokaler. Och namnet på satsningen är Happy Fish.

– Det är en gammal lokal som vi varit i innan. Men nu är det gamla borta och vi gör något helt annat. Egentligen vill vi inte bli jämförda med något annat. Det är en helt ny och modern fiskbistro, säger Mattias Svensson.

Han har drivit krogar under många år i Varbergsområdet och enligt honom finns det ett intresse för en renodlat fiskekrog.

– Det finns ett intresse för krog med fiskidentitet. Det som har varit svårare är att hitta rätt form och modell. Det har växt fram under tiden och nu känns det jätterätt att göra det här, säger Mattias Svensson.

Enligt krögaren har det varit svårare att dra igång en fiskerestaurang än tidigare satsningar.

– Det är inte så enkelt som det låter. Det är ett jäkla pill med att hitta rätt grejer. Prismässigt är fisk och skaldjur dyrare att jobba med än andra proteiner, säger han.

I grund och botten handlar det enligt Mattias Svensson om att göra en restaurang som han själv vill gå till.

– Jag ville bort från fine dining och ha en krog dit man bara kan slinka in och dricka champagne och käka ostron eller gå in på efter en utflykt för att ta lite dessert och kaffe. Jag vill att det ska vara en restaurang som det är lätt att ta sig in till. Och jag ser gärna att det är lite stökigare, att gästerna till exempel delar bord eller att man hänger i något hörn, säger Mattias Svensson.

Happy Fish har försökt hitta en balans där de kan locka både familjen och den yngre generationen.

– Vi har försökt hitta en nivå där man bara kan slinka in och äta, utan att det ska kosta skjortan, avslutar Mattias Svensson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Expertens bästa tips: Så sparar du enkelt pengar under semestern

Sommar och semestertider innebär ofta att många grubblar över sin ekonomi.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.21:13, 13 maj, 2018

Expertens bästa tips: Så sparar du enkelt pengar under semestern
Emma Persson har en rad olika tips för semesterekonomin. Foto: Pixabay/Pressbild

Sommaren knackar på dörren vilket innebär semestertider för en stor majoritet av det svenska folket. Resor ska avverkas, aktiviteter och evenemang ska besökas samtidigt som man gärna vill lyxa till det lite extra när det gäller mat och restaurangbesök. För många personer och familjer innebär det också att man grubblar över ekonomin lite extra.

Emma Persson är privatekonom på Länsförsäkringar. Hon har tips på saker som kan göra semestern lite billigare.

– Det är vanligt att omkostnaderna far i väg när semestersinnet tar överhanden. Så var noga med att planera utgifterna ordentligt. Mycket kan du göra, både innan du åker iväg och väl på plats på semesterorten. Planera i god tid, försök behålla ditt rationella och ekonomiska sinne så gott det går och sätt ett tak för utgifterna på semestern, säger hon.

Här är fler råd från Emma Persson för en ekonomisk semester:

 • Ta inga dyra lån för att ha råd med semestern

Din semester ska vara avkopplande och härlig och inte skapa panik i höst när den ska betalas tillbaka. Lån skall helst tas för saker som har ett bestående värde och inte semesterresor.

 • Använd inte kreditkortet för mycket

Det är lätt att spendera för mycket om man slipper tänka på kostnaden här och nu. Men räkningen kommer – och ofta med skyhög ränta om du inte kan betala allt på en gång.

 • Försök undvika växlings- och bankomatavgifter i andra länder

Att ta ut pengar i bankomat kostar olika beroende på var du är och vilket bankkort du använder. Kolla upp i förväg vilka kostnader som är förknippade med det.

 • Bestäm din budget innan du åker i väg

Gör en resekassa och håll dig till den så blir det inte lika jobbigt efter semestern.

 • Hyr ut bostaden hemma medan ni är borta

Sverige lockar turister från nästan hela världen. Om du hyr ut din bostad får du ha hyresinkomster upp till 40 000 kronor utan att betala skatt.

 • Betala räkningarna i förväg

Lägg in dina räkningar för betalning så slipper du oroa dig för att de inte ska bli betalda i tid.

 • Jämför priser på resesajter och se om det är billigare att boka biljett och hotell för sig

Ta inte första bästa utan se om det finns billigare alternativ. Kanske är det mer ekonomiskt att sy ihop familjens egen paketresa än att åka charter?

 • Res när andra inte gör det – boka din semester utanför säsong

Boka in en resa före eller efter högsäsongen. Mellan midsommar och skolstarten är priserna skyhöga och stränderna proppfulla.

 • Vänta inte för länge med att boka

Sista minuten eller boka tidigt-rabatt gör mycket. Den bästa starten på resan är att hitta en billig variant – då kan ni lägga pengarna på saker ni gör på plats i stället.

 • Packa smart

Utnyttja att ni har gratis handbagage och dela på incheckat bagage. Tänk smart när ni packar. Vissa saker kan ni säkert dela på.

 • Res från mindre flygplatser

Det är ofta billigare att resa från en mindre flygplats än en större. Glöm inte att räkna in transfern i priset.

 • Se om det är billigare att mellanlanda

Att mellanlanda sparar ofta flera tusenlappar. Om familjen inte har problem med lite väntan är det ett bra sätt att hålla budgeten nere.

 • Bo på lägenhetshotell

Då kan ni laga er egen mat så att ni inte behöver äta ute varje kväll.

 • Boka All Inclusive så ingår all mat och dryck

Åker ni med ett gäng hungriga tonåringar är det här ett prisvärt alternativ.

 • Åk till mindre populära orter

Det finns mängder med platser som inte har fått tillräckligt med uppmärksamhet. Lägg mer tid på research, kolla runt och försök hitta platser som inte alla kan peka ut på kartan.

 • Glöm inte försäkringen

Se till att ha tillräckligt egendomsskydd genom hemförsäkring, via bankkort eller extra försäkring. Lägg värdehandlingar i bankfack och var rädd om bankkortet.

 • Servicekort

Ta med servicekortet på utlandsresan som du får tillsammans med försäkringsbrevet för din hemförsäkring. På det kortet finns information om vart du kan vända dig ifall du behöver akut hjälp på plats. Vänd dig till ditt försäkringsbolag om du behöver ett nytt.

 • Beställ EU-kort om du reser inom Europa

Beställ ditt europeiska sjukförsäkringskort från Försäkringskassan om du ska resa till ett EU/EES-land. Det ger dig rätt till nödvändig sjukvård i dessa länder.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här bor de mest generösa invånarna i Varberg

Ny statistik från Postkodlotteriet visar vilka områden som bidrar med mest pengar.

Andreas Norinder

Kl.17:54, 10 maj, 2018

LISTA: Här bor de mest generösa invånarna i Varberg
Ett antal av förmånstagarna 2017. Foto: Pressbild/Magnus Sandberg

Förra året delade Postkodlotteriet ut 1,1 miljarder kronor till totalt 55 olika ideella organisationer. Detta är möjligt genom att en del av lottköparens pengar används till välgörenhet.

– De flesta förknippar nog Postkodlotteriet med guldkuvert eller familjeunderhållning genom våra olika tv-program. Men det faktum att Postkodlotteriet varje år genererar drygt en miljard kronor som går till ideella organisationer verkar inte lika många känna till, säger Postkodlotteriets programledare Rickard Sjöberg i ett pressmeddelande.

Exempel på organisationer som får ta del av överskottet är bland annat Barncancerfonden, BRIS, Childhood, Human Rights Watch, Diakonia, Friends och Greenpeace.

Ny statistik från Postkodlotteriet visar vilka postnummer i Varberg som genom sitt deltagande i lotteriet skänker mest pengar till de ideella organisationerna. Siffrorna gäller för 2017.

Varbergs kommun:

43265 Värobacka, 638 422 kr
43278 Tvååker, 485 194 kr
43266 Veddige, 477 529 kr
43292 Varberg, 432 655 kr
43295 Varberg, 410 656 kr
43237 Varberg, 391 993 kr
43268 Veddige, 354 900 kr
43296 Åskloster, 317 397 kr
43277 Tvååker, 290 075 kr
43236 Varberg, 287 793 kr

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brist på ingenjörer och systemvetare i Halland

Verksamhetsansvarig: "Vi vill främja att fler i slutänden väljer en sådan utbildning".

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.15:54, 10 maj, 2018

Brist på ingenjörer och systemvetare i Halland
Foto: Petter Arvidson

Det råder brist på ingenjörer och systemvetare, det menar Tekniksprånget som har frågat svenska arbetsgivare vad de saknar för kompetenser från dem sökande.

– Arbetsförmedlingen pekar i sin prognos för Halland på att ingenjörsutbildade personer har goda jobbmöjligheter i länet. Genom Tekniksprånget vill vi främja att fler i slutänden väljer en sådan utbildning, säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Tekniksprånget, i ett pressmeddelande.

Förutom brist på utbildningsnivå, så ser arbetsgivarna gärna att det blir fler kvinnliga och utlandsfödda sökande. Tekniksprånget arbetar för att främja just detta.

– Många arbetsgivare arbetar även aktivt med mångfaldsfrågan, och 43 procent har angett att de vill se fler utlandsfödda sökande till utlysta ingenjörstjänster, säger Alexandra Ridderstad i pressmeddelandet.

 

Text: Jonas Skytt

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng