Varbergs-cyklistens nya kapitel: ”Har känts helt rätt” | Nyheter i Varberg Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Varbergs-cyklistens nya kapitel: ”Har känts helt rätt”

Under det senaste året har många nya kapitel påbörjats för cyklisten Niklas Gustavsson. Föräldraskap och en ny satsning på Mountainbike är vad som nu står på hans agenda.

Dennis Johansson

Kl.20:29, 25 februari, 2018

Varbergs-cyklistens nya kapitel: ”Har känts helt rätt”
Foto: Martin Palm

28-åriga Varbergaren Niklas Gustavsson har tävlingscyklat aktivt ända sedan han var åtta år gammal. Till en början var det inom grenen mountainbike, vilket han satsade på i många år. När han sedan fyllde 15 år blev han antagen till cykelgymnasiet i Skara där han tillbringade fyra år och representerade juniorlandslaget i EM, VM, samt i världscuper. Efter studierna bytte han sedan gren till landsväg.

– Det var en mättnadskänsla för mountainbike som gjorde att jag behövde en nytändning. Så jag började köra mer och mer landsväg och snart hade jag ett kontrakt i England i Magnus Bäckstedts lag Team Magnus Maxximus Coffee, säger Niklas Gustavsson.

Då blev det till att packa väskorna och flytta till England där han under två år körde för Magnus lag innan han sedan blev värvad till Formula 1-legenden Nigel Mansells eget lag Team UK Youth. Där lyckades han vinna flertalet tävlingar och stå på pallen en handfull gånger i Englands högsta division ”Premier Calendar”.

Nu sedan fyra år tillbaka bor han återigen i Varberg och representerade till en början Team Tre BergBianchi/PostNord. Där har han haft en roll som så kallad Road Captain vilket bland annat ledde till en silvermedalj på SM 2016.

– Man är en ledare och kapten under tävlingens gång och bär fram laget strategiskt och fysiskt. Sedan kanske man inte alltid sätter sin egen prestation i första hand utan som i detta fall har målet varit att hjälpa yngre lovande cyklister att få resultat och tävlingsrutin inför internationella tävlingar och kontrakt.

– Det gäller att sätta sina cyklister i så bra position som möjligt. Det är inte alltid så att det är en och samma person som ska vinna. Utan taktiken sätter man under tävlingens gång och beroende på varje cyklists styrkor och position. Jag är exempelvis en snabb spurtare och det är oftast sista kortet som man drar. Det gäller att ha alla olika kvalitéer när man bygger ett lag, likt en talriksmodell.

Niklas Gustavsson, hemma

Foto: Dennis Johansson

Det stora taktiksfokuset kommer nu förändras en del i och med att landsvägslaget lades ner hösten 2017. Så idag har Niklas nu valt att gå tillbaka till sina rötter, mountainbike. Säsongen 2018 kommer han åter satsa på den mer individuella grenen igen tillsammans med Alexander Wetterhall.

– Alexander är en vän från min gymnasietid och vi har tävlat ihop med varandra till och från under hela min karriär. Vårt mål är att vinna Cykelvasan och vara på pallen i långloppscupen i mountainbike. Vi har även planerat att köra Birkebein rittet i Norge som är deras motsvarighet till Cykelvasan storleksmässigt sett.

– Anledning till att jag kör mountainbike igen har och göra med flytten hem till Varberg. Man såg alla vackra stigar igen som man tränat på ändå sedan man var åtta år gammal. Så det spratt lite i kroppen och till slut kunde jag inte hålla mig borta från att köra mountainbike.

Innan säsongen kickar igång på riktigt i april är det mängdträning som gäller. 20 till 25 timmar i veckan med lågintensiv distansträning och långa intervaller. Samtidigt som han har en 100 procentig tjänst som elektriker och en sex månader gammal dotter att ta hand om.

– Eftersom jag tävlat nästan uteslutande på landsväg senaste åren kommer det krävas en del ändringar i träningsrutinerna jämfört med tidigare år.

niklas-gustavsson-montage

Foto: Martin Palm/Dennis Johansson

Vad är det slutgiltiga målet för dig inom cykling? 

– Jag tar det år för år som det ser ut nu. Nu är det såklart mycket fokus på barn och familj. Men saker och ting ser väldigt positivt ut för att det skulle kunna bli en rejäl satsning på cykling framöver.

Vart ser du dig själv om tio år då?

– Tio år är en lång tid men jag hoppas att jag fortfarande cyklar. Jag tror inte att jag kommer vara aktiv själv men kanske ha en ledande roll inom någon klubb eller ett lag. Och om tio år hoppas jag även att min dotter cyklar för då är hon tio år gammal.

Hur känns det att att ha blivit förälder?

– Fantastiskt. Som kille känner man nog sig aldrig riktigt beredd på att skaffa barn. Jag förstod inte riktigt förrän man klev ut från BB att ett nytt kapitel i ens liv helt plötsligt skulle börja. Men det har känts helt rätt och rent instinktivt börjar man prioritera saker annorlunda. Vilket bara har varit positivt.

Första tävlingen för året blir på landsväg i och med Östgötaloppet i början av april som Niklas nu gör sig redo inför.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sverige försvarade VM-guldet efter straffrysare

VM-finalen mellan Sverige och Schweiz blev en rysare från början till slut. Men i straffläggningen lyckades Tre Kronor vinna och försvara VM-guldet.

Michael Olsson

Kl.23:16, 20 maj, 2018

Sverige försvarade VM-guldet efter straffrysare
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

2013 vann Tre Kronor med 5–1 mot Schweiz i VM-finalen i ishockey. Men när länderna ställdes mot varandra i en ny VM-final under söndagskvällen blev det betydligt jämnare än så.

Det blev en rivstart på matchen i Royal Arena i Köpenhamn. Redan tidigt skapades chanser åt båda håll och det var en underhållande ishockey som det bjöds på. Med drygt tre minuter kvar av den första perioden kom öppningsmålet – och det var Schweiz som stod för det.

Men den schweiziska glädjen blev kortvarig. Drygt en minut efter målet kom kvitteringen genom NHL-proffset Gustav Nyquist. Forwarden snappade upp en puck i slottet och tryckte in 1–1 bakom storspelande målvakten Leonardo Genoni.

I den andra perioden tog Schweiz återigen ledningen. Skicklige Timo Meier sköt in 2–1 från högerkanten efter en snabb kontring i powerplay, men Tre Kronor skulle komma tillbaka. 14.53 in i andra utnyttjade Mika Zibanejad ett powerplay-läge smällde in 2–2 från blålinjen.

Slutperioden blev en stängd tillställning med få målchanser. Schweiz lät Sverige vara spelförande och försökte förlita sig på snabba omställningar. Men Tre Kronor lyckades inte få hål på Genoni och perioden slutade mållös.

I förlängningen var det en nervös väntan på vem som skulle skjuta hem guldet. Men trots flera stora möjligheter att avgöra finalen blev förlängningen mållös och matchen gick till straffar. Sven Andrighetto satte Schweiz första straff, medan Sverige inledde med två raka missar. Men därefter höll målvakten Anders Nilsson tätt och när Oliver Ekman-Larsson och Filip Forsberg satte sina straffar kunde Sverige bärga VM-titeln i den femte straffomgången.

Segern innebär att Tre Kronor försvarar sitt VM-guld från 2017 när man besegrade Kanada på straffar under mästerskapet i Tyskland/Frankrike.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Åsa Erlandsson tog pallplats på soldränkta Lidingö

Lidingöloppet MTB avgjordes med slutspurt.

Dennis Johansson

Kl.14:28, 7 maj, 2018

Åsa Erlandsson tog pallplats på soldränkta Lidingö
Från vänster: Åsa Erlandsson - Varbergs MTB, Emmy Thelberg - Team TCM och Hanna Bergman - Falu CK. Foto: Lidingöloppet/Pressbild

Igår, den 6 maj, genomfördes den sjätte upplagan av Lidingöloppet MTB. En tävling som bjöd på höga hastigheter på ett soldränkt Lidingö.

I damstarten sattes nämligen ett högt tempo redan från start då Åsa Erlandsson, från Varbergs MTB, drog iväg med cyklisterna Hanna Bergman och Emmy Thelberg. Tättrions lucka höll hela vägen till mål och avgjordes med en slutspurt.

Där drog Emmy Thelberg, Team TCM, det längsta strået som vann på segertiden 2:25:17. Hanna Bergman, Falu CK, kom in som tvåa och Åsa Erlandsson fick till slut nöja sig med en tredjeplats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varbergs elitlag vidare till semifinal

Varbergsryttarna är nu klara för semifinal i Folksam Elitallsvenska.

Dennis Johansson

Kl.11:57, 7 maj, 2018

Varbergs elitlag vidare till semifinal
Foto: Pixabay

I helgen avgjordes grundserien i Folksam Elitallsvenska. Därmed är det klart vilka lag som kommer få rida i semifinalen på Strömsholm den andra helgen i juni.

Tre lag från fem olika grupper i Sverige ska göra upp i semifinalen. Vinnande lagen går sedan vidare till finalan under Falsterbo Horse Show i juli där Åby Ridklubb är regerande mästare.

Från Västra gruppen har Nääs Hästsportförening, Billdals Ridklubb och Varbergs Ridklubb kvalat in till semifinal.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppgifter: BoIS-stjärnan jagas av allsvenska klubbar

Efter succéstarten – Ejupi på väg till allsvenskan?

André Eriksson

Kl.20:12, 5 maj, 2018

Uppgifter: BoIS-stjärnan jagas av allsvenska klubbar
Albert Ejupi. Foto: Bildbyrån

Albert Ejupi lämnade Kristianstad FC för att gå till Varbergs BoIS inför säsongen.

Och den 25-årige innermittfältaren har fått en riktig smakstart på sin sejour i superettan. Under tränaren Joakim Perssons vingar har Ejupi fått starta samtliga fem seriematcher – och har redan noterats för två drömmål.

Nu kan Albert Ejupi vara på väg till allsvenskan.

Enligt uppgifter till nyhetssajten fotbolldirekt.se är Dalkurd, Trelleborg och Kalmar FF alla intresserade av att värva mittfältaren.

Uppgifter som dessutom förstärks av Varbergs BoIS ekonomiska kris som klubben själva berättade om så sent som i fredags. I pressmeddelandet skriver BoIS att klubben behöver få in totalt 3,8 miljoner kronor innan året är slut för att överleva.

Får Varberg rätt ekonomisk ersättning lär de med andra ord vara intresserade av att sälja sin guldklimp. En övergång kan dock inte ske förrän i sommar, då transferfönstret öppnar den 15 juli.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TVÅÅKERS IF – LUNDS BK

Trots hörninferno – Tvååker fick inte hål på Lund

Tvååker kryssade mot nykomlingen.

André Eriksson

Kl.17:19, 5 maj, 2018

Trots hörninferno – Tvååker fick inte hål på Lund
Foto: Bildbyrån

Tvååkers IF har överraskat stort i inledningen division ett södra.

Inför nykomlingsmötet med Lunds BKÖvrevi IP hade laget bara förlorat en av fyra matcher – och dessutom vunnit resten.

Då var det dags för årets första kryss i stället. Matchen mot Lund slutade mållöst – 0–0.

Doktorns order tills nästa omgång? Finslipa på fasta situationer.

Tvååker hade nämligen 16 (!) hörnor utan att få utdelning. Närmast kom Oliver Nedanovski när han prickade målramen i den 84:e matchminuten.

Härnäst väntar bortamatch mot Ljungskile lördagen den 12 maj.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng