CSN: Tusentals hos Kronofogden i onödan

Förra året hade nästan 90 000 personer betalningsproblem med sina studielån.

Matilda Larsson

Kl.13:22, 12 februari, 2018

CSN: Tusentals hos Kronofogden i onödan
Foto: CSN / Matilda Larsson.

CSN är en av de organisationer som har flest kunder med betalningsproblem hos Kronofogden. Under 2017 hade cirka 87 000 personer betalningsproblem med sina studielån.

Det är cirka sju procent av alla låntagare med studielån. Fyra av tio med studielånsskulder hos Kronofogden, har så låga inkomster att de kan ha rätt att skjuta på återbetalningen till CSN.

Samtidigt är det få personer med studielån som känner till rätten till så kallad nedsättning, en möjlighet att skjuta fram betalningen av studielånen, enligt CSN.

CSN försöker därför sprida information om nedsättningen som kan ofta kan lösas genom ett enkelt samtal.

– Vi vill hjälpa våra kunder som har svårt att betala. Ibland kan lösningen vara att betala mindre eller inte alls under en tid, säger Maria Edström, kontorschef vid CSN.

Ansökan görs via en e-tjänst på CSN:s webbplats. Besked lämnas vanligtvis inom en timme. CSN uppmanar därför fler med låga inkomster att kontakta myndigheten direkt.

CSN har även börjat kontakta studerande som har studielån för att försöka informera fler om möjligheten.

– Resultatet av de insatserna är goda. Av de personer som vi fick kontakt med var det 14 procent som fick krav skickat till Kronofogden. Av de personer som CSN inte lyckades få kontakt med var det 62 procent som fick krav skickade till Kronofogden, säger Maria Edström.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Så mycket tjänade Ica-handlare i Varberg

De tjänade mest i Varberg.

Dennis Johansson

Kl.20:56, 21 februari, 2018

LISTA: Så mycket tjänade Ica-handlare i Varberg
Foto: Bildbyrån

Miljonregn över Sveriges Ica-handlare, skriver ekonomisajten Dina Pengar. Drygt två miljarder kronor har landets handlare tagit ut från sina bolag under det senaste året.

Några butiker i landet ägs av Ica-gruppen direkt, men för de flesta av landets alla Ica-butiker är det enskilda handlare som äger driften med Ica-gruppen i ryggen som grossist. Enskilda Ica-handlare kan därför ta ut stora summor pengar från sina bolag varje år.

Den högsta utdelningen i Sverige på 55 miljoner kronor, under förra året, kunde ägaren av Ica Maxi Stormarknad i Ängelholm ta ut. Här i Varberg toppade ICA Hajen Lågpris där utdelningen under fjolåret var 10 miljoner koronor.


Se hur mycket Ica-handlare tjänade i Varberg nedan.

ICA Hajen Lågpris

389,571 miljoner kronor i omsättning
15,296 miljoner kronor i intäkter
10 miljoner kronor i eventuell utdelning

ICA Kvantum Varberg

212,283 miljoner kronor i omsättning
0,223 miljoner kronor i intäkter

ICA Supermarket Tvååker

58,366 miljoner kronor i omsättning
1,011 miljoner kronor i intäkter
0,77 miljoner kronor i eventuell utdelning

ICA Nära Zachrissons Livs

34,832 miljoner kronor i omsättning
0,211 miljoner kronor i intäkter

ICA Nära Bua

26.702 miljoner kronor i omsättning
0,445 miljoner kronor i intäkter
0,2 miljoner kronor i eventuell utdelning

ICA Nära Ankaret

22,782 miljoner kronor i omsättning
0,19 miljoner kronor i intäkter

ICA Nära Rolfstorp

23,956 miljoner kronor i omsättning
0,779 miljoner kronor i intäkter
0,4 miljoner kronor i eventuell utdelning

ICA Nära Matboden

6,057 miljoner kronor i omsättning
0,053 miljoner kronor i intäkter

ICA Supermarket Derome

0 miljoner kronor i omsättning
0,66 miljoner kronor i intäkter
0.15 miljoner kronor i eventuell utdelning

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Storbank varnar för omfattande Bank ID-kapning

Polisen: "Bankens varning är befogad".

Mia Martelleur

Kl.18:01, 21 februari, 2018

Storbank varnar för omfattande Bank ID-kapning
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

Hotet mot Bank-ID-användare verkar inte avta med tiden. I nuläget ligger hundratals bedrägeriärenden på hög hos polisen och bankerna fortsätter att varna för bluffmakarnas fula knep.

Senast är det Nordea som har gått ut med en ny varning till sina kunder angående telefonbedragare som försöker kapa ditt Bank-ID. För en vecka sedan publicerade Nordea information om Bank-ID-kaparna på sin hemsida och i måndags skickades en varning ut till Nordeas kunder i mobilbanken och bankappen.

”Just nu måste vi varna alla våra kunder om bedragare som genom att ringa och påstå sig vara från banken vill lura dig på pengar. Lägg på och kontrollring till oss om du misstänker att du blivit utsatt”, skriver banken i varningen.

Sedan i höstas har allmänheten återkommande varnats av polis och banker för att inte luras av den här typen av Bank-ID-kapningar.

Det kan ske på olika sätt men i grunden handlar det om personer som utger sig för att ringa från offrets bank. Sedan hittar de på en anledning till att kunden måste logga in på sitt Bank-ID och om kunden då gör detta lyckas bedragaren komma åt kundens Bank-ID.

– Vårt råd är att aldrig signera något på uppmaning av någon och att alltid kontrollringa banken om det finns någon misstanke, säger Afroditi Kellberg, presschef för Nordea till Dina Pengar.

Det händer också att två olika telefonbedragare samarbetar där den ena låtsas vara polis och den andra bankpersonal. Den första personen tar då resa på kundens bank och den andra utger sig sedan för att ringa från banken.

Enligt polisens nationella bedrägeriexpert, Jan Olsson, har de nu cirka 200 ärenden inom den här typen av bedrägeri. Han har kämpat mot Bank-ID-bluffen sedan dag ett och berättar för Dina Pengar att den här typen av bedrägeri fortsätter att ske, om än i mindre utsträckning än förut.

– Bankens varning är befogad: man får inte logga in bara för att någon ringer och säger att de är från polisen eller banken, säger Jan Olsson till tidningen.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De tjänade mest på sina värdepapper

Så ser det ut i Hallands län.

Dennis Johansson

Kl.11:00, 20 februari, 2018

De tjänade mest på sina värdepapper
Foto: Bildbyrån

I Falkenberg ligger genomsnittsvinsten på 29 053 kronor, vilket var lägst i länet. Toppade gjorde Kungsbacka med en genomsnittsvinst på 55 379 kronor.

Jämfört med 293 176 kronor i Danderyd, vilket var mest i hela Sverige, visar Statistiska centralbyråns, SCB, siffror att det råder stora skillnader i hur mycket invånarna i Sveriges kommuner tjänade på försäljning av aktier, fonder eller andra värdepapper under 2016.

– Det är framförallt välmående kommuner med fler högutbildade och höginkomsttagare som har hittat till fond- eller aktiesparande, medan kommuner med fler låginkomsttagare har halkat efter, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank.


Så ser det ut i Halland: 

aktievinst-halland

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Postnord avslöjar: Så slipper du den nya Kinaavgiften

Snart blir det dyrare att beställa paket utanför EU, men det finns kryphål.

Matilda Larsson

Kl.10:13, 20 februari, 2018

Postnord avslöjar: Så slipper du den nya Kinaavgiften
Foto: Flickr / Wikimedia Commons.

Från och med 1 mars 2018 ändrar Postnord reglerna för paket utanför EU.

Orsaken till regeländringen är att Tullverket har beräknat att staten inte får in mellan 0,5-1 miljard kronor i den svenska moms de bör få in.

LÄS MER: Nu ändrar Postnord reglerna – paketkaos väntar

Alla som har köpt varor på nätet från Kina och andra länder utanför EU, kommer att behöva betala en administrationsavgift på minst 75 kronor för paket med värde av upp till 1 500 kronor, plus moms på 25 procent.

Men nu har Postnord själva avslöjat att det finns kryphål för att komma undan den nya regeln.

Om handlare exempelvis anger att paketet är en gåva, kommer pakettet inte att fångas upp i den nya spärren, men om avsändaren anger ett värde på till exempel en dollar, kommer däremot mottagaren att få betala 75 kronor plus moms på en dollar, även om värdet på varan i verkligheten kan vara högre.

– Vi har ingen möjlighet att ifrågasätta märkningen, eller att öppna paketen för att titta vad som är i dem. Det är det bara Tullverket som kan göra. Det som står på paketet måste vi hantera som korrekt information, säger Thomas Backteman, Postnords kommunikationsdirektör, till Ehandel.se.

Enligt Thomas Backteman är Sverige det enda landet i EU som tar ut moms från den första kronan. Därför tror han att paketen från Kina kommer att hitta andra vägar hit, till exempel via EU-länder med låg eller ingen moms. Ett exempel är Luxemburg, därifrån kan paketen sedan skickas vidare till Sverige utan att några avgifter tillkommer.

Eftersom många varor redan har beställts från Kina, tror Postnord att det kommer bli många paket som aldrig blir hämtade.

När paketet väl har registrerats kommer Postnord nämligen att skicka ut en avisering till mottagaren, som får 14 dagar på sig att betala in avgiften plus moms på varan. Först då skickas paketet ut till mottagaren.

I början planerar Postnord att låta paketen något längre för att ge svenskarna en chans att betala in. Annars kommer returerna att skickas tillbaka med båt till Kina, enligt Thomas Backteman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket tjänade Gekås-vd:n

Jan Wallberg lämande sin tjänst som vd på Gekås – så hög var hans lön.

Martin Persson

Kl.19:38, 19 februari, 2018

Så mycket tjänade Gekås-vd:n

I november lämnade Jan Wallberg sin tjänst som vd på Gekås med omedelbar verkan. Orsaken var att han och styrelsen inte hade samma syn på hur företaget skulle utvecklas och organiseras.

Men Wallberg var nog inte särskilt missnöjd med sin lön – som gav honom en förstaplats i Falkenberg kommuns löneliga, enligt HN. Wallberg, som tillträdde som koncern-vd för Gekås 2015, tjänade cirka 550 000 kronor i månaden.

– Det är ägaren och inte jag som ska bedöma om min lön är relevant. Jag fick ett erbjudande och valde att tacka ja. Att vara vd är som att vara lagledare för ett stort fotbollslag, och det är en utmaning, säger han till Expressen.

Trots den höga lönen berättar Wallberg att han inte unnar sig något särskilt, utan anser att hälsan är det viktigaste för honom.

– Jag är en ganska så vanlig kille och lever nog som de flesta andra. Pengar är inte allt, säger han till tidningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng