Alla hjärtans dag – en guldgruva för handeln | Nyheter i Varberg Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Alla hjärtans dag – en guldgruva för handeln

"Vissa delbranscher får en rejäl försäljningsskjuts".

Magnus Jansson

Kl.06:54, 12 februari, 2018

Alla hjärtans dag – en guldgruva för handeln
Försäljningen av praliner och blommor ökar markant den här veckan. Foto: Arkiv/Bildbyrån

Ska du köpa en present till din partner inför Alla hjärtans dag? Då är du inte unik, direkt. Nästan varannan svensk planerar att uppmärksamma onsdagens kärleksfulla dag – och det vanligaste sättet att göra det på är genom att köpa en present till någon man tycker om. Det visar statistik som Svensk Handel har släppt.

Många kallar dagen för ett ”kommersiellt jippo”, men den har etablerat sig som en viktig inkomstkälla för många butiker. Bland dagligvaruhandlarna svarar fyra av tio (38 procent) att Alla hjärtans dag är viktig för försäljningen.

Den motsvarande siffran för handeln som helhet är 20 procent.

– Svenska folket uppskattar Alla hjärtans dag och möjligheten att visa uppskattning till de vi tycker om. Även om högtiden inte är avgörande för handeln i stort får vissa delbranscher en rejäl försäljningsskjuts, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Föga förvånande får exempelvis blommor och choklad en rejäl försäljningsskjuts den är veckan. Kategorin ”Växter och tillbehör” ökar med 55 procent jämfört med en vanlig vecka. Försäljningen av praliner har en ännu tydligare ökning med drygt 80 procent.

Försäljningskraften ser dessutom ut att bli starkare och starkare för varje år. Under Alla hjärtans dag-veckan 2017 ökade den totala butiksförsäljningen med 1,9 procent jämfört med 2016.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Myndigheten varnar för dödliga mobilladdare

Elsäkerhetsverket underkänner tio av tio laddare från populära shoppingsajten.

Matilda Larsson

Kl.15:28, 25 april, 2018

Myndigheten varnar för dödliga mobilladdare
Foto: Matilda Larsson.

Elsäkerhetsverket har undersökt USB-laddare som köpts in genom så kallad privatimport, i det här fallet genom webbplatsen Wish.

Samtliga laddare visade sig ha så pass allvarliga brister att de är direkt farliga att använda. Myndigheten varnar nu alla konsumenter för riskerna med att handla produkter via e-handelssajter där säljaren är okänd.

– E-handeln fortsätter att öka och när det gäller just privatimport och handel med företag som inte går att identifiera eller kontakta, ökar risken för att det också finns brister hos produkterna. Vi har nu själva testat produkter inköpta genom privatimport. Resultatet är nedslående och vi kan inte vänta med att informera om detta, säger Kim Reenaas, chef för produktavdelningen vid Elsäkerhetsverket.

Tio olika laddare har undersökts och samtliga visade sig ha mycket allvarliga brister som gör dem direkt farliga att använda. Flera av dem är också gjorda av ett sådant material att de kan bidra till brandspridning.

– De tio laddarna klarade inte ens baskraven för säkerhet. Sex av laddarna uppfyller inte kravet på brandbeständighet, utan brinner upp i sin helhet. Ingen laddare klarar kravet på isolationsavstånd. Sex av laddarna har inget isolationsavstånd alls mer än lacken på ledarna och resterande ligger alla kring eller under en halv millimeter, kravet är minst 4 millimeter, säger Mikael Carlson, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket.

Elsäkerhetsverkets råd när man handlar produkter på nätet:

  • Kontrollera produkten, till exempel att den är märkt med information om tillverkare.
  • Kontrollera säljaren, till exempel om det finns kontaktuppgifter till företaget/säljaren.
  • Undvik privatimport om du inte är säker på produkten – se faktaruta nedan.

– Det man alltid ska göra som konsument är att ha koll på vem man egentligen handlar av. Finns det inget företag man kan kontakta ska man alltid avstå från köp, hur lockande det än är, säger Kim Reenaas.

Elsäkerhetsverket kommer nu att fortsätta utredningen och ta reda på vilka åtgärder som kan krävas och vilka företag som kan nås.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Paviljonger köps in för att ersätta skolan

Så stor blir den tillfälliga skolans nota.

Dennis Johansson

Kl.11:46, 23 april, 2018

Paviljonger köps in för att ersätta skolan
De inköpta paviljongerna kommer kunna användas på andra skolor i kommunen. Foto: Pixabay

Till höst kommer rivningen av Mariedalsskolan att påbörjas. Detta för att byggnaden haft problem med fuktskador och i mars beslutade barn- och utbildningsnämnden att allt ska rivas. Förutom skolans kök, slöjdsalar och matsal.

Under rivningstiden flyttas skolans elever till Almers skola och Bockstensskolan. Och till vårterminen 2019 kommer Mariedalsskolan vara i bruk igen, fast då i ersättningslokaler.

LÄS MER: Oklart hur skolrivningen ska finansieras

Nyligen fattade kommunfullmäktige ett beslut att paviljonger, som ska fungera som tillfälliga lokaler, ska köpas in för en budget på 35,2 miljoner kronor. Totalt med kostnader för paviljonger, rivningen och markarbeten kommer projektet att gå på 42 miljoner kronor.

– Vi har kommit fram till att det här är det bästa alternativet. I modulerna finns bland annat vattenburen värme. Dessutom kan vi ha dem för framtida bruk när den nya skolan är på plats. Ersättningslokalerna ska sättas upp där den befintliga skolan är. Sen får de stå där ett antal år. Sedan måste vi identifiera var den nya skolan ska byggas, säger Micael Åkesson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i fullmäktige, till HN.

Enligt kommunens analys beräknas ett stort behov av grundskoleplatser under de kommande 12 åren. Inom några år förväntas även kommunen att fatta beslut om ett nytt skolbygge i söder. Därför väljer man att inte bygga en permanent lösning på Mariedalsskolan, skriver HN.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya varningen: Sämre pensioner än väntat

Nytt larm om pensionen: De kan få mindre pengar än man tidigare har trott.

Mia Martelleur

Kl.09:23, 22 april, 2018

Nya varningen: Sämre pensioner än väntat
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN.

60-talisterna kommer få sämre pension än tidigare generationer, enligt en ny rapport från Minpension. Det verkar dessutom bli mycket mindre pengar än man tidigare har trott, varnar pensionsportalen, och uppmanar 60-talisterna att kolla upp pensionen.

– Det finns flera skäl till att 60-talisterna får något lägre pension givet samma lön, säger pensionsekonom på Minpension, Kristina Kamp, till Dina Pengar.

Hon förklarar att det tagit längre tid för 60-talisterna att etablera sig på arbetsmarknaden och att de förväntats leva längre. Dessutom har de bolag som förvaltar pensionen sänkt den förväntade avkastningen.

Enligt den nya rapporten från Minpension är framtida pensionärers kompensationsgrad, storleken på pensionen i förhållande till slutlön, 59 procent. Tidigare låg den på 61 procent och det här innebär flera hundra kronor mindre i pension (se faktarutan nedanför).

För 70-talisterna väntas kompensationsgraden sjunka ytterligare till 55,6 procent och för 80-talisterna till 54,9 procent.

– Vi visar att pensionen kanske blir ännu lite lägre än man trott, säger Kristina Kamp.

Men dessa siffror är inte satta i sten och Kristina Kamp förklarar att det fortfarande finns saker du kan göra för att få högre pension. Första tipset är att räkna ut prognosen över sin pension, det andra är att fundera över om du kan tänka dig att leva på den förväntade pensionen eller om du vill ha mer

– Räcker det här till mitt liv eller inte? Testa att leva på pensionen en månad! säger Kristina Kamp.

Vad du sedan kan göra, om du vill ha lite mer i pensionskassan, är bland annat att jobba längre. Kan du jobba längre än planerat så skjuter du upp pensionsuttaget och tjänar samtidigt mer pengar. Att jobba ett år extra kan ge cirka 1 000 kronor mer i månaden.

Det andra knepet är att spara mer. Om du vill ha 1 000 kronor mer i månaden i 20 år bör du, enligt Kristina Kamp, spara 1 000 kronor i månaden i 15 år. Hennes sista knep är att amortera, vilket kan ge en lägre bostadskostnad på sikt.

 

 

Fakta
  • 59 procent i kompensationsgrad innebär att en slutlön på 30 000 kronor ger cirka 18 000 kronor i pension per månad för den anställde.

  • En slutlön på 40 000 kronor ger kring 24 000 kronor i pension.

  • Detta kan innebära upp mot 600 till 800 kronor mindre i månaden för 60-talisterna jämfört med 50-talisterna.


 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stor ökning av miljonvinster i Halland

Under det första kvartalet av 2018 har vinsterna till Halland ökat markant. Så ser den typiske vinnaren ut.

Mia Martelleur

Kl.22:29, 20 april, 2018

Stor ökning av miljonvinster i Halland
Foto: Pixabay.

Svenska spel har släppt en miljonvinstrapport över det första kvartalet 2018. Hittills under året har 84 miljonvinster, till ett totalt värde av 257 974 367 kronor, delats ut över hela landet. I en jämförelse med 2017 har vinsterna ökat med 7,7 procent, skriver Svenska spel.

– Sett till vinstbelopp och antalet miljonvinster är det både positiv och intressant läsning, säger Pierre Jonsson, vinnarambassadör på Svenska Spel.

Snittvinsten för de svenska vinnarna är på 3 071 123 kronor och medelåldern för miljonvinnarna ligger på 54,4 år. Under förra året fanns miljonvinnare i samtliga 21 län i Sverige. Men hittills i år har 15 av 21 län fått nya vinnare.

– Stockholms län har haft störst framgång med sina 21 miljonvinster. Skåne tar hem andraplatsen med sina tolv vinster tätt följt av Västra Götaland på tio, säger Pierre Jonsson.

I Hallands län har den totala miljonvinstsumman ökat från 2,2 miljoner kronor under det första kvartalet av 2017 till 8,9 miljoner kronor för samma period i år. Det är en ökning med över 400 procent, skriver Svenska spel i miljonvinstrapporten.

Vinsterna är fördelade på tre personer (en man och två kvinnor) jämfört med två vinster under samma period i fjol. Den högsta vinsten i år i Halland har varit på 5 miljoner kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varberg kan bli årets superkommun

Därför har Varberg nominerats av Dagens Samhälle.

Dennis Johansson

Kl.13:09, 19 april, 2018

Varberg kan bli årets superkommun
Foto: Wikimedia/Averater

För fjärde gången utser Dagens Samhälle ”Årets superkommun”, enligt en ranking baserat på statistik och kategorier som försöker fånga in framgångsfaktorer i kommunal utveckling.

Och nu har Varbergs kommun ännu en gång chansen att utses till årets superkommun i kategorin Småstäder och landsbygdskommuner. Tillsammans med Varberg är även Ystad och Skövde nominerade i kategorin.

– Jätteroligt. Vi får åter igen en bekräftelse på att målmedvetet arbete lönar sig, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Motiveringen till varför Varberg nomineras lyder:

”Varberg är en kommun som förändras med turisttillströmningen på somrarna. Men i vår undersökning utmärker sig Varberg framför allt genom fina skolresultat, en välutbildad befolkning och en attraktiv arbetsmarknad. Hade havsbadplatser varit en av kategorierna hade Varberg varit ännu mer svårslaget. Och i framtiden ska det bli mer av Varberg. Västkustbanan ska läggas i tunnel och industrihamnen flytta. På så vis görs plats för en helt ny stadsdel – Västerport.” 

– Med visionen som ledstjärna så lyckas vi kombinera stark tillväxt, hög attraktivitet med en hållbar samhällsutveckling. Varberg är en plats med fantastiska möjligheter, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Varbergs samhällsutvecklingsdirektör instämmer.

– Utifrån Västkustens kreativa mittpunkt så skapas förutsättningar för tillväxt i hela kommunen, säger Jan Malmgren.

Vinnaren kommer att tillkännages vid Stora Samhällsgalan i Stockholm den 16 maj.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng