Efter storbråket: ”Jag är trött på att hoppas för mycket” | Nyheter i Varberg Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Efter storbråket: ”Jag är trött på att hoppas för mycket”

Infekterad konflikt mellan Varbergs BoIS och välgörenhetsprojektet Unite People.

André Eriksson

Kl.16:16, 15 januari, 2018

Efter storbråket: ”Jag är trött på att hoppas för mycket”
Montage: Adnan Bainca och BoIS sportchef Kujtim Bala.

Integrationsprojektet Unite People – grundat och lett av Adran Bainca – är ett initiativ som syftar till att hjälpa och stötta ungdomar i Varberg genom fotboll.

Förra året vann Unite People ATG:s tävling ”Drömfonden” och tilldelades ett pris på 150 000 kronor.

Pengarna togs hand om av Varbergs BoIS, eftersom Unite People var registrerat under superettanklubben.

Men nu har det skurit sig rejält mellan Varbergs BoIS och Unite Peoples initiativtagare Adran Bainca.

Anledningen är att Varbergs BoIS valt att plocka ut de 150 000 kronorna från fonden och spendera pengarna genom att betala av andra kostnader inom klubben.

Varbergs sportchef Kujtim Bala menar att klubben inte har begått några fel i ärendet.

I en intervju med Fotbollskanalen berättar Kujtim Bala att de 150 000 kronorna hela tiden var menade att gå till det tänkta ändamålet – att utveckla fotbollsverksamheten för tjejer och funktionsnedsatta – men att klubben var tvungna att plocka ut pengarna för att rädda Varbergs BoIS från en ekonomisk kris.

– Vi kom in i en väldigt rörig situation i just det här samarbetet när Unite People valde att slita sig loss. Då känner jag att min första uppgift är att se vad det är som faktiskt står i avtalen som är skrivna. Och vilka rättigheter och skyldigheter vi har utöver avtalet. Det finns ingenting som pratar om öronmärkt, eller att de tillhör Unite People. Det är ett avtal skrivet mellan Varbergs Bois och ATG/Drömfonden. Sedan är pengarna menade till ett enda syfte och det är skrivet i avtalet, vad pengarna ska gå till, säger Kujtim Bala till Fotbollskanalen.

Kujtim Bala menar att klubben tog ut pengarna som ett lån.

– Utan att nämna innehåll i avtalet, så måste vi helt enkelt redovisa hur vi har använt pengarna i projektets syfte. Vi kände någonstans från början att vi var beredda att hålla oss till den handlingsplan som fanns i avtalet. Men å andra sidan ville vi inte stoppa Unite People som ville slita sig loss. De ville gärna ha med pengarna från drömfonden. Vi tog ett snabbt beslut om att pengarna skulle betalas tillbaka. Som i alla föreningar är det väldigt svåra månader i slutet av året. Då har man helt enkelt använt pengarna till att rädda klubben, för att försöka få balans i likviditeten. Att vi ska ha brutit avtalet eller innehållet i det håller jag inte med om. Vi hade ända till slutet av maj på oss att redovisa hur vi använt pengarna. Tanken var hela tiden att använda pengarna till det, säger han.

Varbergs BoIS har nu en och en halv månad på sig att betala tillbaka 150 000 kronor till ATG. Därefter kommer pengarna att betalas ut till Unite People igen.

Unite Peoples starke man Adnan Bainca är uppgiven när 24Varberg.se når honom för en kommentar.

– Jag är rätt trött på hela grejen, det har tagit otroligt mycket energi i flera månader detta och nu när det kom ut så har det tagit ännu mer energi. Förhoppningsvis löser det sig så snart som möjligt då vi vill gå vidare och göra det vi gör bäst. Sen känner jag att Varberg, och framförallt våra ungdomar som deltar i våra aktiviteter har rätt till att veta hur det ligger till och hur illa det har varit under en period, säger Adnan Bainca till 24Varberg.se.

– Men självklart är vi glada o-m det löser sig. Samtidigt så har det inte löst sig på tre månader, så jag är trött på att hoppas för mycket. Men jag kämpar vid sidan om för att få ihop sponsorer så vi kan klara oss ifall det skulle skita sig med BoIS, säger Adnan Bainca.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sverige försvarade VM-guldet efter straffrysare

VM-finalen mellan Sverige och Schweiz blev en rysare från början till slut. Men i straffläggningen lyckades Tre Kronor vinna och försvara VM-guldet.

Michael Olsson

Kl.23:16, 20 maj, 2018

Sverige försvarade VM-guldet efter straffrysare
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

2013 vann Tre Kronor med 5–1 mot Schweiz i VM-finalen i ishockey. Men när länderna ställdes mot varandra i en ny VM-final under söndagskvällen blev det betydligt jämnare än så.

Det blev en rivstart på matchen i Royal Arena i Köpenhamn. Redan tidigt skapades chanser åt båda håll och det var en underhållande ishockey som det bjöds på. Med drygt tre minuter kvar av den första perioden kom öppningsmålet – och det var Schweiz som stod för det.

Men den schweiziska glädjen blev kortvarig. Drygt en minut efter målet kom kvitteringen genom NHL-proffset Gustav Nyquist. Forwarden snappade upp en puck i slottet och tryckte in 1–1 bakom storspelande målvakten Leonardo Genoni.

I den andra perioden tog Schweiz återigen ledningen. Skicklige Timo Meier sköt in 2–1 från högerkanten efter en snabb kontring i powerplay, men Tre Kronor skulle komma tillbaka. 14.53 in i andra utnyttjade Mika Zibanejad ett powerplay-läge smällde in 2–2 från blålinjen.

Slutperioden blev en stängd tillställning med få målchanser. Schweiz lät Sverige vara spelförande och försökte förlita sig på snabba omställningar. Men Tre Kronor lyckades inte få hål på Genoni och perioden slutade mållös.

I förlängningen var det en nervös väntan på vem som skulle skjuta hem guldet. Men trots flera stora möjligheter att avgöra finalen blev förlängningen mållös och matchen gick till straffar. Sven Andrighetto satte Schweiz första straff, medan Sverige inledde med två raka missar. Men därefter höll målvakten Anders Nilsson tätt och när Oliver Ekman-Larsson och Filip Forsberg satte sina straffar kunde Sverige bärga VM-titeln i den femte straffomgången.

Segern innebär att Tre Kronor försvarar sitt VM-guld från 2017 när man besegrade Kanada på straffar under mästerskapet i Tyskland/Frankrike.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Åsa Erlandsson tog pallplats på soldränkta Lidingö

Lidingöloppet MTB avgjordes med slutspurt.

Dennis Johansson

Kl.14:28, 7 maj, 2018

Åsa Erlandsson tog pallplats på soldränkta Lidingö
Från vänster: Åsa Erlandsson - Varbergs MTB, Emmy Thelberg - Team TCM och Hanna Bergman - Falu CK. Foto: Lidingöloppet/Pressbild

Igår, den 6 maj, genomfördes den sjätte upplagan av Lidingöloppet MTB. En tävling som bjöd på höga hastigheter på ett soldränkt Lidingö.

I damstarten sattes nämligen ett högt tempo redan från start då Åsa Erlandsson, från Varbergs MTB, drog iväg med cyklisterna Hanna Bergman och Emmy Thelberg. Tättrions lucka höll hela vägen till mål och avgjordes med en slutspurt.

Där drog Emmy Thelberg, Team TCM, det längsta strået som vann på segertiden 2:25:17. Hanna Bergman, Falu CK, kom in som tvåa och Åsa Erlandsson fick till slut nöja sig med en tredjeplats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varbergs elitlag vidare till semifinal

Varbergsryttarna är nu klara för semifinal i Folksam Elitallsvenska.

Dennis Johansson

Kl.11:57, 7 maj, 2018

Varbergs elitlag vidare till semifinal
Foto: Pixabay

I helgen avgjordes grundserien i Folksam Elitallsvenska. Därmed är det klart vilka lag som kommer få rida i semifinalen på Strömsholm den andra helgen i juni.

Tre lag från fem olika grupper i Sverige ska göra upp i semifinalen. Vinnande lagen går sedan vidare till finalan under Falsterbo Horse Show i juli där Åby Ridklubb är regerande mästare.

Från Västra gruppen har Nääs Hästsportförening, Billdals Ridklubb och Varbergs Ridklubb kvalat in till semifinal.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppgifter: BoIS-stjärnan jagas av allsvenska klubbar

Efter succéstarten – Ejupi på väg till allsvenskan?

André Eriksson

Kl.20:12, 5 maj, 2018

Uppgifter: BoIS-stjärnan jagas av allsvenska klubbar
Albert Ejupi. Foto: Bildbyrån

Albert Ejupi lämnade Kristianstad FC för att gå till Varbergs BoIS inför säsongen.

Och den 25-årige innermittfältaren har fått en riktig smakstart på sin sejour i superettan. Under tränaren Joakim Perssons vingar har Ejupi fått starta samtliga fem seriematcher – och har redan noterats för två drömmål.

Nu kan Albert Ejupi vara på väg till allsvenskan.

Enligt uppgifter till nyhetssajten fotbolldirekt.se är Dalkurd, Trelleborg och Kalmar FF alla intresserade av att värva mittfältaren.

Uppgifter som dessutom förstärks av Varbergs BoIS ekonomiska kris som klubben själva berättade om så sent som i fredags. I pressmeddelandet skriver BoIS att klubben behöver få in totalt 3,8 miljoner kronor innan året är slut för att överleva.

Får Varberg rätt ekonomisk ersättning lär de med andra ord vara intresserade av att sälja sin guldklimp. En övergång kan dock inte ske förrän i sommar, då transferfönstret öppnar den 15 juli.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TVÅÅKERS IF – LUNDS BK

Trots hörninferno – Tvååker fick inte hål på Lund

Tvååker kryssade mot nykomlingen.

André Eriksson

Kl.17:19, 5 maj, 2018

Trots hörninferno – Tvååker fick inte hål på Lund
Foto: Bildbyrån

Tvååkers IF har överraskat stort i inledningen division ett södra.

Inför nykomlingsmötet med Lunds BKÖvrevi IP hade laget bara förlorat en av fyra matcher – och dessutom vunnit resten.

Då var det dags för årets första kryss i stället. Matchen mot Lund slutade mållöst – 0–0.

Doktorns order tills nästa omgång? Finslipa på fasta situationer.

Tvååker hade nämligen 16 (!) hörnor utan att få utdelning. Närmast kom Oliver Nedanovski när han prickade målramen i den 84:e matchminuten.

Härnäst väntar bortamatch mot Ljungskile lördagen den 12 maj.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng