MMA Varberg storsatsar för den lokala kampsporten

"Man vill ju bredda idrotten i Varberg och då måste det finnas fler alternativ", säger Mattias Degermo.

Dennis Johansson

Kl.12:03, 21 december, 2017

3 bilder
 • Foto: MMA Varberg
  Foto: MMA Varberg
 • Deras nya lokal på Härdgatan 19 som invigs i februari 2018. Foto: MMA Varberg
  Deras nya lokal på Härdgatan 19 som invigs i februari 2018. Foto: MMA Varberg
 • Foto: MMA Varberg
  Foto: MMA Varberg

MMA Varberg, tidigare under namnet Shoot VBG, har varit aktiva i stan sedan början av 2000-talet. Men för två, tre år sedan började det hända grejer för föreningen. Hösten 2015 flyttade de in i deras nuvarande lokal som nu ska rivas och byggas om till bostadsrätter. Efter att ha besökt runt 25 lokaler har de äntligen fått kontrakt till en ny anläggning som ska invigas i februari 2018.

– Vi skrev kontraktet redan för ett år sedan till den nya lokalen på Härdgatan 19. Sedan har vi vetat om att vi behöver göra ombyggnationer och bland annat installera nytt ventilationssystem så att lokalen ska kunna ta upp emot en 40 till 50 personer. Men det är fantastiskt roligt, säger Mattias Degermo, styrelsemedlem och vice ordförande för MMA Varberg.

– Vi hoppas med den nya lokalen kunna bidra med stabilitet inom sporten. Att just ha en lokal där vi kan växa under lång tid utan att känna stress över att vi exempelvis behöver flytta. Eftersom den lokalen vi är just nu ska rivas har det ju varit stressigt att ha i ryggen. Så i och med vår nya lokal vill vi kunna börja fokusera på föreningslivet, fortsätter Mattias Degermo.

Idag har föreningen runt 65 medlemmar och har satt som mål växa till 100, men enligt Mattias Degermo är just den biten ingen brådska.

– Vi vill såklart växa men då i en lagom takt. Just för att bevara känslan av en genuin klubb och eftersom vi vill ha ett bra medlemsunderlag, säger han.

Föreningen MMA Varberg är kopplade MMA-förbundet, BJJ-förbundet och Svenska Submission Wrestling-förbundet. Men för dem ligger fokuset framförallt på Brasiliansk Jiu Jitsu. En allt växande sport i popularitet som de tog till staden 2015.

– Sporten är bra på det viset att man kan gradera och levla på ett sätt. Man börjar med vitt och så kan man komma upp till svart bälte. Sedan finns det även högre ranger efter svart men då måste man träna i väldigt många år, men det är mer som en hedersgrej.

Deras nya kampsportslokal på 250 kvadratmeter, som kommer ha öppet hus i och med invigningen i februari, fick ett stöd av kultur- och fritidsförvaltningen på 150 tusen kronor och ett av idrottsförbundet på 200 tusen kronor för att ställa i ordning träningslokalen. Pengarna kommer enligt Mattias att användas för att sätta en bra stomme och säker inre miljö i själva anläggningen.

– Det är ganska känt att det är lokalbrist i Varberg och vi tycker att det skulle satsas mer inom alternativa idrottsgrenar. Man kan förstå att det är mycket fokus på alla de stora sporterna som fotboll men man vill ju bredda idrotten i Varberg och då måste det finnas fler alternativ.

– Många söker sig till oss efter att ha utövat lagidrotter eftersom vi är mer en gruppidrott. Det är en individuell sport men man tränar i grupp och går uppåt som individuell i sin gren.

Att sporten just är en kampsport ska inte behöva avskräcka någon berättar Mattias. Just eftersom det är så mycket mer man får ut av sporten.

– Jag skulle rekommendera sporten för alla som har för mycket energi eller för de som vill få tillbaka energin. Dörren står öppen får alla som vill komma och pröva och ge sporten en bra chans.

– Det är en bra helhetsträning så man slipper lösa massa dyra gymkort, men framförallt ger det en gemenskap som man får på köpet. Det blir socialt, terapeutiskt och fungerar även som en bra tapkran för stress. Man sover väldigt gott om kvällarna, säger Mattias Degermo.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rockar sockorna för lika värde: ”Tillsammans kan vi förändra”

I dag, den 21 mars, är det den Internationella Downs Syndromdagen. Då hyllar Svenska Downföreningen och allmänheten det faktum att vi alla är olika med Rocka sockorna.

Mia Martelleur

Kl.06:58, 21 mars, 2018

Rockar sockorna för lika värde: ”Tillsammans kan vi förändra”
Foto: Pressbild, Svenska Downföreningen

Den 21 mars är det världsdagen för Downs Syndrom och de senaste fyra åren har kampanjen Rocka Sockorna fått svenska folket att uppmärksamma dagen.

Kampanjen syftar till att slå ett slag för människors lika värde och rättigheter, genom att bära olika strumpor på fötterna. Handlingen ska visa på en öppenhet mot människors likheter och olikheter.

”Tillsammans kan vi förändra människors attityd och se till att alla är välkomna i vårt samhälle”, skriver Svenska Downföreningen om Rocka Sockorna.

Det var 2014 som Svenska Downföreningen skapade kampanjen men först året efter fick det riktigt genomslag. På frågan varför det är just den 21 mars som vi ska uppmärksamma Downs Syndrom svarar föreningen att det beror på att personer med Downs syndrom har tre exemplar av kromosom nummer 21.

Varför människor som vill visa sitt stöd ska rocka just sina sockor skriver föreningen är för att kromosomer ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra. Att rocka sockorna innebär därför enligt föreningen att vi rockar våra kromosomer.

”Med kraft och glädje lyfter vi fram våra unika förutsättningar, för att ge samhället en chans att se och stötta utvecklingen av alla människors fulla potential”, skriver föreningen.

Rocka Sockorna Foto: Pressbild, Svenska Downföreningen

Foto: Pressbild, Svenska Downföreningen

 

Fakta
 • Sedan 2006 har Internationella Downs syndromdagen firats.

 • Initiativet med att ”rocka sockorna” kommer urpsrungligen från USA. Men initierades i Sverige 2014.

 • Idén med Rocka Sockorna är att hylla det faktum att vi människor är olika.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bänk började brinna i busskur

(Uppdaterad 23.01) Larmet kom klockan 22.45.

Magnus Jansson

Kl.22:54, 20 mars, 2018

Bänk började brinna i busskur
Arkivfoto: Arne Forsell, Bildbyrån

Sent på tisdagskvällen larmades räddningstjänsten till Järngatan med anledning av en brand vid en busshållsplats. Larmet kom klockan 22.45.

Enligt larmuppgifterna skulle det även vara bensin på marken.

– Det är en bänk som brunnit i en busskur men branden har självslocknat. Vi är på plats just nu och kontrollerar vad som hänt, säger Andreas Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten, vid 23-tiden.

I nuläget är det okänt vad som föranlett branden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så deltar Varberg i Earth Hour

Miljömanifestationen äger rum på lördag.

Dennis Johansson

Kl.15:06, 20 mars, 2018

Så deltar Varberg i Earth Hour
Foto: Pixabay

Världens största miljömanifestation Earth Hour, som arrangeras av Världsnaturfonden WWF, äger rum mellan klockan 20.30 till 21.30 lördagen den 24 mars.

Under en timme uppmanas hela världen att släcka lampan för att uppmärksamma klimatfrågan. Och detta vill Varbergs kommun uppmärksamma genom att, tillsammans med andra fastighetsägare, släcka ned fasadbelysningen på följande platser:

 • Stadshusen (A, B, C, samt Gamlebyskolan)
 • Campus
 • Stadshotellet
 • Sparbankshallen
 • Tullhuset
 • Fästningen
 • Stadsbiblioteket
 • Räddningstjänstens lokal
 • Viss gatubelysning i centrumkärnan

FaktaI år är temat för Earth Hour ”One planet life – ät och lev inom ramen för en planet”, och belyser matfrågan och den minskande biologiska mångfalden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu vänder det – vårdagjämningen är här

Snart har vi mer dag än natt i Sverige.

Michaela Ekström

Kl.14:04, 20 mars, 2018

Nu vänder det – vårdagjämningen är här
Foto: Arkiv

Idag, klockan 17.15 inträffar vårdagjämningen. Vår- och höstdagjämningarna inträffar mellan vinter- och sommarsolstånden och just då är dag och natt ungefär lika långa.

När vårdagjämningen infaller varierar något beroende på att vi har olika tidzoner på jordklotet samt på grund av skottårscykeln. Dock kommer vårdagjämningen att infalla den 20 mars under många år framöver.

Vid dagjämningarna är dagarna ungefär lika långa på hela jorden. Efter vårdagjämningen blir dagarna längre på norra halvklotet och tvärtom. Från och med nu kan vi alltså se fram emot längre dagar en bra tag framöver.

Källa: SMHI

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hallandstrafikens glädjande besked

Så här tycker Hallänningarna om kollektivtrafiken.

Jesper Norell

Kl.14:02, 20 mars, 2018

Hallandstrafikens glädjande besked
Foto: Arkiv

Hallänningar är nöjda med Hallandstrafiken. Iallafall enligt den senaste Kollektivtrafikbarometern, som är en landsomfattande attityd- och resvaneundersökning.

Enligt undersökningen så ska nästan 80 procent av samtliga resande vara nöjda med sin senaste resa med Hallandstrafiken under 2017.

– Vi stängde 2017 med 18,6 miljoner resor och med en resandeökning på fem procent, vilket ju också är superbra, säger Yasmine Möllerström Henstam, kommunikationschef vid Hallandstrafiken i en informationsvideo.

I undersökningen har det framkommit att 81 procent av Hallänningarna tycker att förarna och ombordspersonalen i Halland har ett trevligt bemötande. När det gäller bemötandet av personal på kundcenter, tycker 75 procent att man får ett trevligt bemötande.

– Det är jätteroligt i den här mätningen att vår ombordpersonal och förare får ett väldigt högt betyg. Det gläder mig alldeles extra, säger Yasmine Möllerström Henstam.

Hallänningarna utmärker sig även ur miljösynpunkt i undersökningen när det gäller att bidra till en bättre miljö genom kollektivtrafik. 82 procent anser att det är en viktig aspekt, vilket är det högsta resultatet i landet tillsammans med Karlstad.

Hallandstrafik gör klart på sin hemsida att kollektivtrafiken är ett hållbart alternativ eftersom fler väljer att resa tillsammans. De arbetar dessutom mot målet om en fossilfri kollektivtrafik senast år 2020.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng