”Ingen ska behöva vara ensam på julafton” | Nyheter i Varberg Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

”Ingen ska behöva vara ensam på julafton”

”Jag ser inte jul som en kristen högtid, jag ser det som en svensk högtid”, säger Adnan Bainca.

Dennis Johansson

Kl.20:02, 18 december, 2017

4 bilder
 • Adnan Bainca, fritidsledare på Ungdomsgården Mittpunkten och projektledare för integrationsprojektet Unite People. Foto: Dennis Johansson
  Adnan Bainca, fritidsledare på Ungdomsgården Mittpunkten och projektledare för integrationsprojektet Unite People. Foto: Dennis Johansson
 • Foto: Dennis Johansson
  Foto: Dennis Johansson
 • Foto: Dennis Johansson
  Foto: Dennis Johansson
 • Foto: Dennis Johansson
  Foto: Dennis Johansson

Ungdomsgården Mittpunkten och Unite People tar i år initiativet och bjuder in till julaftonsfirande. Mellan klockan 15 till midnatt på julafton kommer de ha öppet för alla ungdomar mellan åldrarna 13 till 20 som inte firar eller har möjligheten att fira jul.

– I största allmänhet handlar det om att de just ska få testa på det. Så de inte bara sitter hemma själva eller hänger ute på gatorna medan deras svenska vänner har världens bästa dag med familj och nära. Jag vet att i mitt fall var det så.

– När man kom tillbaka till skolan frågade folk vad man hade fått i julklapp och man svarade ingenting, säger Adnan Bainca, fritidsledare på Ungdomsgården Mittpunkten och projektledare för integrationsprojektet Unite People.

Adnan Bainca kom till Sverige när han var tre månader efter att hans föräldrar flytt från Kosovo. Idag är han 25 år gammal och firade för tre år sedan sin första jul någonsin.

– Jag hade en svensk flickvän då och tyckte det var jätteskumt. En hel familj som sitter och kollar på tecknat. Jag var väldigt tveksam till det från en början men hon tvingade dit mig och det var faktiskt väldigt trevligt. Mycket kärlek och just det är det inte alla som får ta del av, säger han.

– Det är en sådan självklarhet i Sverige att alla firar jul men det var ingen som lärde mig hur man gjorde det. Så vi vill se till att alla får testa på en julafton i alla fall. Sedan kanske det inte är alla som tycker om det men jag vet att många kanske fortsätter nästa år och tycker det är en kul grej. Det hela handlar om att utveckla de och få in de bättre in i samhället, fortsätter han.

Till julafton kommer ungdomsgården pynta, bjuda på julmat, dela ut julklappar till alla och titta på Kalle Anka och julfilmer ihop. Men enligt Adnan kommer det inte vara ett vanligt julaftonsfirande.

– Majoriteten av de ungdomar som kommer till oss har utländskt ursprung. Och jag vet att ingen av de kommer göra något speciellt på julafton, jag var en av dem och det suger. Så jag vill se till att andra inte har det lika kasst som en själv hade och trots att jag inte själv är expert så har jag i alla fall lite koll på det.

– Jag ser inte jul som en kristen högtid, jag ser det som en svensk högtid. Därför tycker jag att även om du är utländsk eller inte så är vi här och då ska vi fira jul. Vi ska vara del utav samhället oavsett var man kommer ifrån. Så vi får hoppas att de tycker om det, men jag vet att de kommer tycka det är skumt att titta på Kalle Anka. Sedan ska man inte tvinga på för mycket men det viktiga är just att man umgås och har det trevligt, fortsätter han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bemanning räddar vården i sommar

"Det är ett kärvt läge"

Viktoria Andersson

Kl.06:53, 19 maj, 2018

Bemanning räddar vården i sommar
Foto: Arkiv

Vården har åter igen svårt att hitta personal inför sommaren. Hemsjukvården har varit på jakt efter legitimerade sjuksköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter.

– Vi har inte sagt hur många vi behöver inför sommaren, vi tar de vi får som uppfyller kraven, berättar Anne Göransson, verksamhetschef för Varbergs omsorg.

Vad har ni för krav på de sökande?
– Legitimerade sjuksköterskor, gärna med erfarenhet eftersom arbetet är självständigt i hemsjukvården. Det är mer sårbart på sommaren, så man kan inte ta in för många nyexaminerade. Det är ett kärvt läge i hela Sverige att hitta legitimerad personal. Och vi slåss mot större städer som Göteborg och Halmstad. Men vi är ganska nöjda att vi lyckats rekrytera så pass många.

Är ni färdiga med sommarrekryteringen?
– Än fattas det några stycken, men vi tror att vi ska lösa det. Vi har avtal med tre bemanningsföretag vi kan göra beställningar till.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här byggs ny badanläggning

Kommer kosta cirka 30 miljoner kronor.

Viktoria Andersson

Kl.21:28, 18 maj, 2018

Här byggs ny badanläggning
Foto: Viktoria Andersson

Nedanför Varbergs fästning byggs en stor badanläggning, något P4 Halland tidigare rapporterat om. Fästningsbadet som den kommer heta, beräknas stå klar till den 6 juli.

– Det är en ny badanläggning som vi bygger här. En stor träbrygga med två armar som går ut, och en som går upp som ett hopptorn, säger Martin Johansson, projektledare, till P4 Halland.

Bryggans förstärkningar kommer kosta 3,5 miljoner kronor, cirka 7,5 miljoner mindre än tidigare beräknat. Trots det blir bryggan dyrare än planerat.

– Budgeten är på 28,5 miljoner kronor och vi ligger nu kring 30 miljoner ungefär, förklarar Martin Johansson.

Idén till den stora träbryggan kom redan 2010, men projektet har fått vänta fram tills nu.

– Dels så tog det ett tag innan projektet kom in i budget från början, sedan har det varit diverse frågeställningar som behövts lösas under resans gång. Bland annat har ekonomin från början varit underskattat.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SD vill se ny cykelbana längs hårt trafikerad väg

Lämnar motion till kommunen.

Axel Brantemo

Kl.19:02, 18 maj, 2018

SD vill se ny cykelbana längs hårt trafikerad väg
Foto: Genrebild/If/Pressbild.

Sverigedemokraterna i Varbergs kommun vill se en ny cykelbana mellan Löftaskog, Kärra och Frillesås. Det skriver partiets Erik Hellsborn (SD) i en motion till kommunfullmäktige.

– Det huvudsakliga stråket för persontransporter till och från Löftaskog, Kärra ochkringliggande områden är Göteborgsvägen. Denna hår norrut mot Frillesås och Åsa, och söderut mot Väröbygden. Medan denna kanske funkar relativt bra för bilister är det en mer riskabel historia för cyklister och fotgängare, står det bland annat i motionen.

Erik Hellsborn föreslår därför att kommunfullmäktige i Varberg ska besluta att en ny cykelbana ska anläggas i Löftaskog, Kärra i nordgående riktning längs Göteborgsvägen mot Frillesås, samt före en dialog med Kungsbacka kommun och undersöka intresset för att bygga vidare på cykelbanan på deras sida av kommungränsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Två personbilar i frontalkrock – väg stängdes av

Räddningstjänst, polis samt ambulans ryckte ut till olyckan.

Mattis Andersson

Kl.17:31, 18 maj, 2018

Två personbilar i frontalkrock – väg stängdes av
Foto: Conny Svensson, Mostphotos

Klockan 17:23 på fredagskvällen fick SOS Alarm in ett larm angående en krock med två personbilar. Olyckan inträffade på en avfart utanför Tvååker och blåljuspersonal skickades till platsen.

– Det var två personbilar och tre personer inblandade. Alla mådde ganska bra, men en var lite chockad, säger Johan Wallin, inre befäl räddningstjänsten Varberg.

Dock ska det inte varit helt odramatiskt då det rörde sig om en frontalkrock.

– Bilarna frontade med varann, men det skedde i så pass låg hastighet att det inte blev allvarligare, säger Johan Wallin.

Vägen fick stängas av helt under en period, men vid 18.30-tiden hade räddningstjänsten lämnat platsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förare dömd efter nya mobillagen

Så höga blir böterna enligt tingsrätten.

Viktoria Andersson

Kl.14:30, 18 maj, 2018

Förare dömd efter nya mobillagen

24Varberg har tidigare skrivit om hur många som fortfarande använder mobiltelefonen vid körning, trots den nya lagen.

Nu har en man i Varberg blivit påkommen med att använda sin telefon under en lastbilskörning. Brottet anses som ett brott mot trafikförordningen. Mannen gav sitt erkännande i Varbergs tingsrätt, och fick 1500 kronor i böter som straff.

LÄS MER: Så många har åtalats hittills för brott mot mobilförbudet

Den nya lagen trädde i kraft den 1 januari 2018, och innebär ett förbud mot att hålla mobiltelefonen i handen under körning. Tidigare har det endast varit förbjudet om det påverkat körningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng